15.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

VSO in Društvo MORiS obeležili začetek formiranja Manevrske strukture narodne zaščite

Včeraj sta Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Društvo MORiS pred občinsko zgradbo v Kočevju obeležili začetek formiranja Manevrske strukture narodne zaščite in s tem tudi začetek nastanka Slovenske vojske.

Zbrane je sprva nagovoril kočevski podžupan Roman Hrovat, ki se je zahvalil vsem veteranom. Aleš Hojs, predsednik VSO, je izrazil obžalovanje, da ZVVS in Zveza Sever obežujeta 50 let TO. Sledil je še nagovor Antona Krkoviča, idejnega pobudnika MSNZ, ki je poudaril, da je po letu 1990 to prva tovrstna obeležitev.

Takratni župan, predsednik skupščine občine Kočevje 1991-1994, dr. Mihael Petrovič je prav tako spregovoril: “Že dve leti pred razorožitvijo sem napovedal poseg JLA na Slovenijo. Ko je do tega res prišlo, smo vedeli, da je razorožitev začetek napada na Slovenijo. Zame vojske, ki pusti, da se razoroži, ni več!” Nadaljeval je s kritiko takratnih odgovornih: “Ne kritiziram, da so orožje na ukaz oddali, zamerim pa, da niso imeli toliko domoljubja, da bi meni in Tonetu to povedali. Kdor je molčal, je postal sodelavec okupatorja. Govorijo o kontinuiteti, kar je neumnost, saj TO ni bilo več.”

Osrednji govornik zgodovinar prof. mag. Jurij Pavel Emeršič je med drugim dejal: “Ob grbu slovenske vojske se je spet pojavila rdeča zvezda, ideologi starega režima pa so začeli razglašati kontinuiteto med slovensko vojsko in partizansko revolucionarno gverilo. Med njima ni in ne more biti kontinuitete, saj gre za 2 povsem različni idejni, strukturni in zgodovinski stvarnosti. Ne moremo namreč postavljati ob bok naši vojski, ki je izbojevala eno najbolj čistih vojn v zgodovini, vojsko iz časa 2. svetovne vojne, ki je pobila več Slovencev kot okupatorjev in ustoličila enopartijski režim. Ideološka zavajanja in ponarejanja zgodovine so posledica dejstva, da v samostojni Sloveniji ni bila izvedena lustracija; v nobenem državnem podsistemu, tudi v vojski ne.”

Na koncu je Venec časti je pred obeležje MSNZ položil Mihael Petrovič. V kulturnem programu pa sta nastopila še dramski igralec Roman Končar in trobilni kvintet Pihalnega orkestra Kočevje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine