2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(VIDEO) Vrhovni sodnik Jan Zobec: Ustavnega sodišča, ki bi sprejemalo politične odločitve, ne potrebujemo

V oddaji Dialog je pri voditelju Aleksandru Rantu tokrat gostoval vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, ki je komentiral številna pereča dogajanja v zvezi s sodstvom, ki v zadnjem času razburjajo javnost, med drugim tudi odpis 29-milijonskega dolga Damijanu Jankoviću in uničenje dokazov glede spolnega izsiljevanja proti očetu Zoranu Jankoviću. V oddaji so spregovorili tudi o aferah na ustavnem sodišču, pri čemer je Zobec poudaril, da ustavnega sodišča, ki bi sprejemalo politične odločitve, ne potrebujemo, prav tako pa je bil jasen, da bi moral Matej Accetto, v primeru, da se izkaže, da je lagal, odstopiti. Po aferi so mainstream mediji začeli preusmerjati pozornost z Accettovih laži na politično opredeljenost ddr. Klemna Jakliča. Zobec razloge, zakaj se bolj desno usmerjeni sodniki tudi na splošno soočajo z večjimi kritikami, pa čeprav njihova usmerjenost ne vpliva na njihovo strokovnost, pripisuje med drugim temu, da je Slovenija iz različnih razlogov nekoliko bolj levo usmerjena, kar je rezultiralo tudi v kulturni reprodukciji v sodstvu.

 

V oddaji Dialog je voditelj Aleksander Rant tokrat gostil vrhovnega sodnika Jana Zobca, z njim pa je spregovoril o stanju naše pravne države, o tem, ali pravosodni sistem v Sloveniji deluje, ali je pravica slepa ter če ima pri nas odprto eno oko. Spregovorila sta tudi o zadnjih aferah na ustavnem sodišču, ki rušijo ugled in integriteto tega organa. Uvodoma je voditelj Rant Zobca povprašal, kako lahko ljudje sploh zaupamo pravosodju, če nekomu uničijo dokaze o domnevnem spolnem izkoriščanju, odpišejo milijonske dolgove in ugotovijo, da z dajanjem nezakonitih daril ni nič narobe, drugemu, običajnemu državljanu pa rubijo hišo za le nekaj sto evrov. Pravo sicer ni pravično, a bi moralo biti vsaj do vseh enako.

Zobec je odgovoril: “To je res, pravo mora biti do vseh enako, vendar relativno do vseh enako. Veste, treba je ločiti enakost v človekovih pravicah, prepoved diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin in seveda obravnavanje neenakih položajev, neenakih situacij, različno.”

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine