30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

[Video] Poglejte si, kako levica vodi ideološko vojno zoper katoliške otroke in zasebne osnovne šole

Te dni smo priča nadaljevanju ideološke vojne Šarčeve vlade zoper nemočne otroke iz zasebnih šol. Minister Pikalo namreč nezakonito zavrača izpolnitev zahtev znamenite ustavne odločbe U-I-269/12 ter namesto naloženega 100-odstotnega financiranja vseh osnovnih šol sedanjih 85 odstotkov z neustavnim predlogom zmanjšuje na 65 odstotkov ter tako diskriminira otroke v zasebnih šolah, hkrati pa ruši ustavni red Republike Slovenije.

Spomnimo, da je ustavno sodišče decembra 2014 Cerarjevi vladi naložilo izenačenje financiranja javno veljavnih programov vseh osnovnih šol in zapisalo:

Prvi stavek drugega odstavka 86. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z ustavo. 

Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.

Je resen dogovor z ideološko vlado sploh mogoč?
Do resnega dogovarjanja med zasebnimi osnovnimi šolami in Jernejem Pikalom v času javne razprave ni prišlo, starši in ravnatelji pa so z nedavnim protestom pred državnim zborom izrazili svoje nasprotovanje ideološki vojni Šarčeve vlade zoper njihove otroke in so upravičeno jezni, ravnatelji razočarani, javnost pa zgrožena. Protiustavnosti takšnega stanja se zaveda tudi Državni Svet RS, ki je z organizacijo posveta na temo javnega in zasebnega šolstva apeliral na ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, da očitno neustavnega zakona vseeno ne sprejme. Nihče s Pikalovega ministrstva se nedavnega posveta v DS ni udeležil, prav tako pa so po dvotedenskem času za premislek zavrnili tudi  sodelovanje v naši oddaji.

Odrekli obljubljeno udeležbo v oddaji
Podobno negativno so se na naše povabilo v Polemiko odzvali tudi predstavniki stranke Socialni demokrati, ki smo jih povabili, da bi našim gledalkam in gledalcem predstavili razloge, zaradi katerih vztrajajo pri očitni diskriminaciji katoliških otrok. V tokratni Polemiki je bil z nami pobudnik ustavne presoje o financiranju zasebnih osnovnih šol dr. Peter Gregorčič, ki je poudaril, da “vsak otrok potrebuje vzgojo v skladu z njegovimi sposobnostmi in interesi, kar pa brez razširjenega programa, ki ga sedaj Šarčeva koalicija zavrača, ne gre”. Vprašal se je, ali živimo v pravni državi. Že Cerarjeva vlada je vzela javni šoli precej denarja, gre za 80 milijonov letno, nato pa trdila, da denar daje zasebnim šolam, kar je zavajajoče.

Blanka Vodopivec, ki ima otroke v zasebni šoli, je o nameravanem poskusu zniževanja sofinanciranja šole katoliških otrok dejala, da se lahko zgodi, da se bodo starši čez vse meje odrekali osnovnim dobrinam samo zato, da bodo otrokom omogočili čim boljše šolanje, vse tja do študija. A to breme preložiti na hrbet staršem je pa zelo kratkovidno in napačno, je dejala gospa Vodopivec.

Ravnatelj waldorfske šole Iztok Kordiš je poudaril pomen upoštevanja različnosti, iz katere se lahko marsikaj naučimo, tudi spoštovanja drugačnih mnenj ter pomena sodelovanja med predstavniki zasebnih šol in staršev z javnimi šolami ter političnimi predstavniki trenutne oblasti, od katerih se pričakuje, da bodo upoštevali odločbo ustavnega sodišča.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=aLzqBKZ1J0w

Franci Donko

Zadnje novice

Sorodne vsebine