5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Velike ribe iz SD in Večera že v preiskavi zlorabe proračunskega denarja za pomoč Pomurju: vložena obtožnica

Po osmih letih, odkar so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma zlorabe proračunskega denarja za Pomurje potrkali na vrata bližnjega sodelavca nekdanjega predsednika stranke SD in takrat predsednika vlade Boruta Pahorja, državnega sekretarja in vidnega člana SD Andreja Horvata, je bila letos vložena obtožnica, so na naše poizvedovanje, kaj se dogaja s postopki, v katerih je tudi solastnik dnevnika Večer Uroš Hakl, sporočili s specializiranega državnega tožilstva. Pojasnilo tožilstva objavljamo v celoti.

 

Spoštovani,

v navedeni zadevi je bila v letu 2015 na preiskovalno sodišče vložena zahteva za preiskavo, ki je bila s strani preiskovalnega sodišča tudi uvedena. Tožilstvo je nato po zaključku sodne preiskave aprila 2019 na sodišče vložilo obtožnico, v delu pa odstopilo od kazenskega pregona. Zadeva se torej nahaja v fazi obtožnice in sicer v ugovornem postopku. Po zaključku ugovornega postopka, in sicer če sodišče zavrne ugovore zoper obtožnico, sodnik, ki bo v zadevi sodil, razpiše predobravnavni narok in nato glavno obravnavo, ko se tudi začne sojenje.

Lep pozdrav,

Specializirano državno tožilstvo RS

Pri specializiranem državnem tožilstvu, katerega začasna vodja je Darja Šlibar, so se sicer izognili pojasnilu, komu konkretno so prepustili politično občutljiv primer. Ne gre prezreti dejastva, da prihaja iz Pomurja tudi politični naslednik Pahorja, danes predsednika republike, in Horvata, današnji predsednik SD in predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Sodna preiskava, ki je trajala štiri leta, je bila uvedena zoper sedem oseb, sta leta 2015 poročala Dnevnik in Delo. Med imeni so poleg Horvata in Hakla izpostavljali še Haklovega bivšega šefa, takrat solastnika agencije Pristop Andreja Drapala, direktorja podjetja Oikosa Jurija Kobala, direktorja socialnega podjetja Pribinovina Gorana Miloševića in nekdanjega namestnika direktorja vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Igorja Strmšnika.

Tožilstvo je takrat potrdilo, da so preiskavo zoper sedem oseb vložili zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pomoči k temu. SD-jevsko medijska druščina pa je postala tarča preiskav zaradi suma, da so v letih, ko se je Pomurje socialno zlomilo pod težo propada Mure, prek prijateljskih navez z razdeljevanjem poslov oziroma denarja proračun oškodovali za več kot milijon evrov. Kazenski zakonik za tovrstna dejanja predivideva do osem let zaporne kazni.

Stranka SD, ki je vodila vlado v času, ko naj bi njen vidni član Andrej Horvat zašel na stranpoti, zaradi katerih se je zapletel v zgoraj opisane postopke, sicer danes obvladuje ministrstvo za pravosodje.

Dogajanje okoli pravosodnega procesiranja suma zlorabe proračunskih sredstev za socialno šibko Pomurje, ki segajo v vrh politike, pa je po oceni političnega insajderja: “Primer, da je Zakon o kazenskem postopku ustvarjen tako, da omogoča velikim ribam, da se izvlečejo tako, da zadeva počasi zastara. V skoraj desetih letih od takrat ni bilo niti še predobravnavnega naroka…. to je škandal.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine