13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Včeraj največ padavin na severozahodu, suše niso bistveno omilile; danes delno jasno

Piše: C. R., STA

Plohe in nevihte, ki so v soboto zajele nekatere dele Slovenije, niso prinesle večje pošiljke dežja, zato suše niso bistveno omilile. Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, drugje pa je bilo dežja zelo malo, večinoma celo nič, je sobotno vremensko dogajanje za STA povzela meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik.

Kot je pojasnila Hladnik Zakotnikova, je v soboto največ dežja padlo na severozahodu države, med pet in 25 litrov na kvadratni meter. Ta količina pa za omilitev suše, ki je tam zelo huda, ni zadostna.

“O omilitvi suše bomo lahko govorili, ko bo padlo kakšnih 50 litrov dežja na kvadratni meter. Za kakšen dan ali dva je tokratno deževje stanje omililo, kaj konkretno boljše pa ni,” je poudarila meteorologinja.

Naslednja, manjša pošiljka dežja bo po njenih besedah v ponedeljek, nato pa na padavine kaže naslednji konec tedna, “a to je še pod vprašajem”. V ponedeljek naj bi sicer največ dežja padlo na severu, vzhodu in v osrednji Sloveniji. Primorska bo suha. “Količine ne bodo velike, mogoče pet litrov na kvadratni meter, kaj več verjetno ne,” je sklenila Hladnik Zakotnikova.

Slovenija se sooča s hudo sušo. Zaradi pomanjkanja padavin so težave s pitno vodo, v Istro jo odgovorni že skoraj dva tedna dovažajo s cisternami iz Unice.

Velike težave so v kmetijstvu, kjer bo pridelek okrnjen. Marsikje je koruza nižje rasti in ne nastavlja storžev. Mnogi travniki so rjavi, na sadju in zelenjavi se poznajo ožigi. Pomanjkanje padavin in dolgotrajna vročina sta načela tudi sicer bolj sušnih razmer vajeno vinsko trto. Jesensko podobo že zdaj dobivajo nekateri gozdovi. Na udaru je tudi živinoreja.

Na Primorskem je zaradi suše še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost je tudi drugod po Sloveniji.

Vreme: Danes delno jasno

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem na zahodu bodo še občasne padavine. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, na Primorskem do 33 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno s šibko burjo. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi plohami. Jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 21 do 27, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Opozorilo: Na Primorskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod.

Obeti: V torek in sredo bo povečini sončno, na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Vremenska slika: Nad severnim delom srednje Evrope je območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam nekoliko hladnejši in razmeroma suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo ob severnem Jadranu povečini sončno s šibko do zmerno burjo. Drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V krajih severno in zahodno od nas bodo občasne krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno, v krajih severno od nas bo nekaj ploh. Čez dan se bo od juga počasi jasnilo. Ob severnem Jadranu bo še pihala burja.

Biovreme: Danes in v ponedeljek bo vremenski vpliv na počutje povečini ugoden, le najbolj občutljivi bodo imeli manjše z vremenom povezane težave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine