7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V novi Demokraciji: Šarčev predlog davčne reforme bi v primeru veljavnosti povzročil pravo veselico

Slovenija nujno potrebuje korenite davčne spremembe, saj so davki v državi previsoki. Ministrstvo za finance je v javno obravnavo poslalo nekaj predlogov, vendar gre pri tem le za izpolnjevanje obljub Luki Mescu in Levici, predlogi so namreč daleč od tega, kar v državi potrebujemo.

 

V javni obravnavi so predlogi sprememb davčne zakonodaje, za katero na ministrstvu za finance navajajo, da je pripravljena po več pogovorih in usklajevanjih s člani pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta.

Davčne spremembe potrebujemo, a kakšne?

Javna obravnava sprememb davčne zakonodaje traja do 1. avgusta, poznavalci pa navajajo, da je zdaj povsem neprimeren čas za to. V času poletnih in predvsem dopustniških mesecev se po njihovem mnenju v javno obravnavo pošiljajo le tisti predlogi, za katere predlagatelji želijo uveljaviti predvsem svojo voljo.

Na ministrstvu navajajo, da se bo po javni obravnavi s končnim predlogom seznanila še koalicija, potem bo sledilo koalicijsko usklajevanje. Zato je mogoče pričakovati, da zdaj predstavljeni predlog ni dokončen. Kljub temu smo spremembe vzeli pod drobnogled. Slovenija namreč nujno potrebuje korenite davčne spremembe oziroma davčno reformo, saj so davki v državi previsoki, vendar pripravljeni predlogi kažejo, da ne bo tako.

Ekonomist dr. Anže Burger je v nedavnem intervjuju za Demokracijo opozoril, da od zdajšnje vlade, ki jo vodi Marjan Šarec, ne pričakuje nobenih reform, morda kakšno antireformo, kot so napovedani dvigi davka na dohodek pravnih oseb in davka na kapitalske dobičke ter dvig in spremembe definicije minimalne plače. Davčni svetovalec in nekdanji direktor Davčne uprave RS mag. Ivan Simič pa je na svojem blogu zapisal, da bi bile plače v Sloveniji zagotovo lahko višje, »če bi se država odpovedala svoji požrešnosti in bi razbremenila plače«. Pri razbremenitvi je navedel predvsem dohodnino in omejitev obračunavanja socialnih prispevkov nad določenim zneskom. Tega v vladi niso naredili, je opozoril in dodal, da so namesto tega raje zvišali minimalno plačo za dobra dva evra mesečno, kar pa je bil razlog za val podražitev javnih storitev, na kar je opozoril tudi Burger.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine