7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Ste prepričani, da je izrezovanje buč za “noč čarovnic” res “kul”? Preberite, kaj o tem meni eksorcist!

Že kmalu po osamosvojitvi Slovenije se je v naše kraje prikradla navada, da se za prevečer prvega novembra ven postavi izrezljane buče, vanje pa postavijo sveče. Seveda ne gre za neko starodavno šego, ampak za predelano navado starih keltskih ljudstev, ki so jo nato v ZDA skomercializirali, nato pa je ta navada postala globalna.
 
Dandanes že v marsikateri krščanski družini izrezujejo buče. Zaradi otrok, seveda. Pa je to res primerno?
 
Kelti so 31. oktobra oziroma 1. novembra praznovali prehod v novo leto. Verjeli so, da se na ta dan duše iz onostranstva vrnejo na zemljo in strašijo ljudi. Da jih duhovi ne bi prepoznali, so se ljudje našemili in se “pomešali” mednje. Toda vaški vrači so od ljudi zahtevali, da darujejo svoje otroke v žgalne daritve, zato da se bodo duhovi pomirili. To je bila za keltske družine noč velikega strahu pred tem, katera družina bo izbrana, da mora žrtvovati otroka, v današnji izdaji poroča slovenska spletna izdaja mednarodnega portala Aleteia.org, ki ob tem objavlja tudi pogovor z eksorcistom koprske škofije Janezom Kavčičem.
 
“Dejstvo je, da se smrti bojimo. Potisnili smo jo na rob, izrinili iz vsakdanjega življenja. In danes se dogaja prav to, da se norčujemo in zabavamo iz tistega, česar nas je strah. To prihaja iz podzavesti. Zato prihaja do velikih tragedij. Največ tragedij se dogaja prav v noči 31. oktobra na 1. november,” je med drugim povedal Kavčič.
 
Celoten pogovor si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine