20.9 C
Ljubljana
sobota, 22 junija, 2024

V Društvu Moris so ogorčeni nad sobotnim nastopom ministrice Katičeve

Društvo Moris Kočevska Reka se je obrnilo na predsednika republike Boruta Pahorja zaradi sobotne slovesnosti v spomin na pilota Tonija Mrlaka, ki so ga med osamosvojitveno vojno leta 1991 sestrelili nad Rožno dolino, poroča STA. Zgroženi in ogorčeni so ob besedah ministrice za obrambo Andreja Katič ob tej priložnosti.

Kot so zapisali, so zgroženi in ogorčeni nad novo razsežnostjo zlorabe institucij in atributov slovenske države za umazan politični napad na vrednote slovenske osamosvojitve in posameznike, ki so v tistem času opravljali najbolj izpostavljene funkcije.

Pri tem so se odzvali na besede Katičeve, ki so jih zasledili v medijih, da je bil helikopter JLA, ki ga je pilotiral Mrlak, sestreljen “krivično”. Predsednik društva Anton Krkovič to razume kot neposreden napad nanj, saj je kot poveljnik Brigade Moris, ki je bila zadolžena za varovanje najvišjih državnih organov RS v Ljubljani, v izredno zahtevnem obdobju vojne za Slovenijo dejansko ukazal sestrelitev tega helikopterja.

Katičeva je po njegovem mnenju s temi izjavami pritrdila obtožbam vdove umrlega pilota, pri čemer pa je, kot je navedel, sodišče odločilo, da je bila sestrelitev legalna in legitimna. “S tem se je ministrica nedopustno postavila nad pravnomočno razsodbo sodišča, za kar bo morala, po mojem trdnem prepričanju, tudi kazensko odgovarjati,” je zapisal Krkovič.

Po njegovi oceni je to nezaslišano in podlo od prvega človeka ministrstva za obrambo samostojne in demokratične Slovenije, ki bi moral najtrdneje zastopati vrednote slovenske osamosvojitve. Če je Mrlak “resnično želel prestopiti v slovensko vojsko, je bila njegova smrt posebej tragična. A odgovornost zanjo ni na strani slovenskih branilcev,” je še zapisal v pismu.

Pahorja zato v društvu pozivajo, da ukrepa z odločnim stališčem in uporabi vso svojo avtoriteto za preprečitev izničevanja vrednot osamosvojitve in načrtnega ustvarjanja razkola v slovenskem narodu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine