9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Tudi policisti imajo dovolj nesposobnosti ministra Poklukarja: Njegovo delo označujejo za sramotno, posredoval ni niti predloga za kadrovsko povečanje

Pri Slovenskem policijskem sindikatu so opozorili na pomankanje kadra, ki onemogoča celovito opravljanje nalog. V primerjavi z letom 2008 je danes na policiji 1.200 manj zaposlenih. SPS je ogorčen nad delom notranjega ministra Poklukarja, ki ni posredoval predloga za povečanje kadrovskega načrta za leto 2020 in 2021 glede na to, da bo v tem obdobju slovenska policija še dodatno obremenjena zaradi slvoenskega polletnega mandata predsedovanja EU.

“Sramota brez primere! Ugotavljamo, da minister Boštjan Poklukar ni posredoval niti predloga za povečanje kadrovskega načrta za letu 2020 in 2021 za Policijo. Kot da kadrovske krize že tako ni in kot da 2021 ne predsedujemo EU!” so ministra Poklukarja okrcali pri Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

“Sindikat policistov Slovenije izraža globoko razočaranje in ogorčenje nad pasivnostjo Ministrstva za notranje zadeve RS in ministra g. Boštjana Poklukarja pri pripravljanju in sprejemanju Skupnega kadrovskega načrta (SKN) za leti 2020 in 2021!” so v izjavi za javnost sporočili pri SPS.

SPS je ob pregledu dokumentracije Predloga skupnega kadrovskega načrta ugotovil, da “kljub evidentnemu naraščanju varnostnih groženj, varnostnih dogodkov in predvsem dvigovanja trenda ilegalnih migracij pri varovanju schengenske meje, za leti 2020 in 2021, dovoljeno zaposlitev v Policiji ostaja na enaki ravni kot v preteklih letih.”

“To pomeni, da se odgovorni ne zavedajo resnosti situacije, s katero se soočajo policistke in policisti!” so opozorili pri SPS.

Notranji minister ni predlagal nobenega povečanja policijskega kadra

Ob tem je sindikat odkril, da notranji minister Poklukar “v postopku sprejemanja SKN sploh ni predlagal nobene spremembe za Policijo s ciljem povečanja zaposlitev in s tem izboljšati delovnopravni položaj zaposlenih”.

Po navedbah SPS se na Ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Poklukar “sploh ne zaveda resnosti situacije in kadrovske krize v policiji.” Tako pasivnost MNZ so pri SPS označili kot “sramoto brez primere.”

Slovenija s 1. julijem 2012 začne svoj polletni mandat predsedovanja EU. “V letu 2008, v času varovanja zasedanj Sveta EU v Sloveniji, je bilo v policiji zaposlenih 9.300 policistov oziroma skoraj 1.200 več kot jih je zaposlenih danes,” so opozorili pri SPS.

V primerjavi z letom 2008 imamo 1.200 policistov manj

Glede na to, da izobraževanje za policista traja dve leti, se sprašujejo kje bo minister dobil ustrezne kadre, s katerimi se bo zagotovilo “strokovno varovanje predsedovanja na najvišji ravni zahtevnosti” in “hkrati zagotovil spoštovanje pravic zaposlenih, ki izhajajo iz slovenskega in mednarodnega pravnega reda.”

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine