4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Svetniška skupina SDS: Ljubljanskim družinam bodo podražitve župana Jankovića požrle celotni regres

Od vnovične izvolitve župana Zorana Jankovića smo priča podražitvam praktično vseh storitev, ki jih občina zagotavlja svojim prebivalcem. Potem ko je župan skupaj s svojo večino v Mestnem svetu oz. Holdingu Ljubljana povišal ceno oskrbe s pitno vodo, parkirnine, grobnine, enkratne vozovnice LPP, ogrevanje ipd., namerava na današnji seji Mestnega sveta podražiti še vrtce in to za kar 14 %.

Podražitev vrtca za otroke iz prvega starostnega obdobja bo znašala mesečno med 5,26 in 44,73 evrov več glede na dohodninski razred. 60 odstotkov družin v Ljubljani spada v 5. oz. višji plačilni razred, kar pomeni, da bo letni strošek ZA ENEGA OTROKA na letni ravni višji od najmanj 244 evrov do 537 evrov na družino. Za drugo starostno obdobje pa bo letno povišanje v večini družin povzročilo dodatnih 185 do 406 evrov letno.

Od volitev dalje je župan Zoran Janković povprečni družini priskrbel tudi naslednje podražitve:

– od 1. januarja je za 10 % dražje daljinsko ogrevanje – položnica družine se je mesečno dvignila iz 90 na 99 evrov (108 evrov več/leto),

– položnica Snage je od 1. marca dražja za 22 % – položnica družine se je iz 40 evrov dvignila na 48,8 evrov (105 evrov več/leto),

– položnice Vo-Ke je od 1. marca dražja za 5 % – položnica družine se je iz 40 evrov povišala na 42 evrov (24 evrov več/leto).

Če seštejemo vse stroške štiričlanske družine, posredno upoštevamo še dodatne podražitve LPP in dražje parkirnine, pridemo do zneska povprečnega regresa, ki naj bi ga družine porabile za svoj oddih. S to podražitvijo vrtcev pa bo šla večina regresa predvsem za pokritje dražjega življenja v Ljubljani kot posledice vseh podražitev, ki jih je župan Janković izpeljal po lanskih volitvah.

SDS odločno nasprotujemo povišanju cen vrtcev. Za podražitev glede na javnofinančni položaj občine ni nobenega razloga. Poleg tega župan Janković na isti seji znižuje prostorske normative v vrtcih, kar pomeni, da dodatno znižuje stroške predšolskega varstva. V svetniški skupini SDS se zavzemamo za družinam prijazno mestno politiko, zato bomo glasovali proti predlaganemu dvigu cen vrtcev.

Vir: Svetniški klub SDS

Zadnje novice

Sorodne vsebine