7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ste vedeli? Medex lani še pred vstopom v proizvodnjo uničil 2,5 tone medu – zaradi antibiotikov v njem!

Medex, ki preko 65 let polni med in proizvaja prehranska dopolnila, je lani še pred vstopom v proizvodnjo linijo uničil 2,5 tone medu, saj so v njem našli sledi prepovedanih antibiotikov. To so odkrili z notranjo kontrolo, v okviru katere na vhodu testirajo vsak vzorec prejetega medu, ki ga uporabijo kot surovino za proizvode.

 

Kot so sporočili iz Medexa, so lani maja v slovenskem cvetličnem medu v količini 994 kilogramov odkrili ostanke oksitetraciklina in tetraciklina, junija v slovenskem repičnem medu (931 kilogramov) ostanke trimethoprima in sulfamono methoxina in avgusta v slovenskem cvetličnem medu (580 kilogramov) ostanke trimethoprima in sulfametaxazola.

Skupno gre za 2505 kilogramov medu, ki so ga tudi uničili. “Med tako ni nikoli prišel v proizvodni proces. V Medexu z najvišjimi standardi kontrole varnosti in kakovosti zagotavljajmo, da so vsi naši izdelki kakovostni in varni, saj je testiran prav vsak izdelek,” je pojasnila vodja kontrole v Medexu Teja Mižigoj.

Medex je sicer o odkritju takoj obvestil pristojni organ, to je inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

O Medexovem odkritju prepovedanih antibiotikov v medu je v torek poročala Pop TV, za katero je direktorica inšpekcije Andreja Bizjak pojasnila, da uprava za varno hrano potrošnike obvešča, ko so neposredno v stiku z živilom, ki je nevarno. V tem primeru pa je šlo za vhodno surovino, ki jo je obrat uničil.

“Vsak dan je v proizvodnem procesu najrazličnejših nosilcev živilske dejavnosti izločena določena vhodna surovina. Mislim, da v tem ni dodane vrednosti za potrošnika. Lahko pa bi imeli neki sistem sprotnega obveščanja o odkritih nepravilnostih neskladnosti nosilcev dejavnosti, kajti sistem za obveščanje o nevarnih živilih imamo, takšen, ki je evropsko primerljiv,” je pojasnila za televizijo.

Bizjakova je zatrdila, da so vse tri čebelarje, ki so uporabljali omenjene antibiotike, kaznovali, tudi čebelarja, ki je kot svoj med oddal med treh čebelarjev, zato so morali z naknadnim vzorčenjem ugotoviti, kateri od teh treh je imel dodan antibiotik.

Te čebelarje in tudi druge so po njenih pojasnilih inšpektorji obiskali na domu, pregledali, kaj je bilo iztočeno, katere serije so bile oddane, katere ne. Pri enem od teh čebelarjev so morali uničiti 80 kilogramov medu, za 300 kilogramov pa je moral dokazati z izvidom, da je varen, je še navedla Bizjakova.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je medtem za Pop TV ocenil, da je nadzor nad slovenskim medom eden najboljših v Evropi. Imamo namreč eksterni nadzor, ki ga izvaja država, in interni nadzor, ki ga izvaja čebelarska zveza, poleg tega se nadzor izvaja tudi v okviru treh shem evropske kakovosti.

Po njegovem mnenju sistem nadzora v Sloveniji deluje. Zanj je pomembno, da so te čebelarje našli, še preden je med prišel do potrošnikov. “Imamo 11.000 čebelarjev in nepošteno do njih je, da na podlagi treh čebelarjev na vse mečemo črno luč,” je še poudaril Noč.

Zadnje novice

Sorodne vsebine