12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Spletna aplikacija Sopotnik – spremljanje stanja na kmetijskih površinah

Piše: L. B.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) je v letu 2020 pristopila k razvoju novih tehnologij, ki jih omogoča uporaba satelitskih posnetkov Sentinel v okviru programa Copernicus, ki deluje pod okriljem Evropske vesoljske agencije. Uslužbenci Agencije skupaj z zunanjim izvajalcem so razvili spletno aplikacijo SOPOTNIK, ki omogoča vpogled v stanje prijavljenih površin iz zbirnih vlog ter spremljanje poteka sprememb na površinah kmetijskega gospodarstva za aktivacijo plačilnih pravic (AKT) in plačil območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD). Spletna aplikacija SOPOTNIK bo pričela delovati že 1. avgusta 2021.

Storitve programa Copernicus lahko uporabniki izkoristijo za pridobivanje informacij na različnih področjih, in sicer kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, podnebne spremembe in okolje, regionalno in lokalno načrtovanje, upravljanje urbanih območij, infrastruktura, energija in naravni viri, civilna zaščita in turizem.

Spletna aplikacija SOPOTNIK omogoča na osnovi pogostih, brezplačnih posnetkov visoke ločljivosti spremljanje stanja na kmetijskih površinah skozi celotno rastno obdobje (na primer oranje, rast, setev in košnjo).

Pilotni projekt tudi omogoča učinkovito komunikacijo med Agencijo in nosilci kmetijskih gospodarstev za morebitna opozorila, obvestila, povratne informacije in pojasnila. Namen je pravočasno urediti morebitna potencialna neskladja ali pomanjkljivosti na zahtevkih zbirnih vlog.

Prednost aplikacije je možnost sprotnega spremljanja sprememb stanja na kmetijskih površinah in posledično zmanjšanje števila kontrol na kraju samem. Nosilcem kmetijskih gospodarstev je omogočen vpogled v obravnavo njihovih vlog oziroma zahtevkov.

Nosilec kmetijskega gospodarstva se v aplikacijo SOPOTNIK prijavi s svojim uporabniškim imenom in geslom, ki ga je prejel ob oddaji zbirne vloge.

Z aplikacijo SOPOTNIK se vzpostavlja trdno partnerstvo med Agencijo in vlagatelji, ki temelji na zaupanju in medsebojnem spoštovanju, kar sta pomembni načeli delovanja Agencije. Več si lahko ogledate na spletni strani Agencije: Vpogled v podatke satelitskega spremljanja površin (aplikacija SOPOTNIK)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine