6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Slovenski mainstream mediji tekmovali, kdo bo bolj popljuval novega britanskega premiera Borisa Johnsona; “Klovn, ekscentrik, kdo misliš, da si?”

V Veliki Britaniji je položaj predsednika vlade prevzel nekdanji zunanji minister in londonski župan Boris Johnson, mnogi pa verjamejo, da se bo julij 2019 v zgodovino vpisal na podoben način, kot se je maj 1979, ko je položaj premierke prevzela Margaret Thatcher. Več kot tri leta po referendumu o brexitu je država končno dobila vlado, ki namerava uresničiti voljo volivcev, a delo, ki ga v več kot treh letih ni opravila administracija Therese May, bo zdaj moralo biti opravljeno v manj kot 90 dneh. Če bodo obljube držale, se državi obetajo nižji davki, novi trgovinski sporazumi in manj dušečih regulacij. A slovenski mediji so Johnsonu vse prej naklonjeni, napadajo ga tako močno, kot branijo Šarca. Strokovnjak za mednarodne odnose Ferfila je ob tem kot glaven razlog za brexit navedel levičarsko migrantsko politiko EU, kritičen pa je bil tudi do slovenske diplomacije – preberite, zakaj!

 

Nekdanji londonski župan in britanski zunanji minister Boris Johnson je v sredo na čelu vlade zamenjal Thereso May, ki je pred tem kraljici podala odstopno izjavo, potem ko je še zadnjič v vlogi premierke nagovorila britanske poslance. Številne Britance je njegov nastop mandata navdal z upanjem, slovenski režimski mediji pa v vsej svoji patetičnosti niso izgubljali časa, preden so ga začeli napadati. STA je med drugim poročala, da izvolitve Johnsona večinoma niso sprejeli z navdušenjem. Več ministrov naj bi napovedalo odstop zaradi njegovih izjav, da bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije konec oktobra z dogovorom ali brez. Poudarjajo, da so vodje opozicijskih strank, med njimi skrajni Jeremy Corbyn, v odzivih večinoma poudarjali, da Johnson ni primeren za premierja. V četrtek je že potekala prva seja Johnsonove vlade, zunanji minister pa je postal dosedanji minister za brexit Dominic Raab, ki je na tem mestu zamenjal Jeremyja Hunta, ki ga v novi sestavi vlade ne bo. Johnson sicer med ukrepi napoveduje nižje davke, manj regulacij, ki dušijo državljane, in nove trgovinske dogovore z državami, kot so Združene države Amerike ali Kitajska.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine