15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Slovenija ponovno pogorela z nasprotovanjem vstopa Hrvaške v Schengen: Evropska komisija v torek prižgala zeleno luč!

Kljub naporom slovenske vlade, da bi preprečila sprejem pozitivne ocene Evropske komisije glede vstopa Hrvaške v schengenski prostor, se je to zgodilo in še enkrat se je pokazala nesposobnost slovenske vlade na zunanjepolitičnem področju. Nekdanji dolgoletni diplomat Božo Cerar je za Nova24TV komentiral, da gre za politično in ne strokovno odločitev, ob tem pa upa, da bo sodelovanje Slovenije z novo komisijo boljše. Janez Janša po drugi strani poudarja, da očitki o nesposobnosoti hrvaškega varovanja zunanje schengenske meje prihajajo s strani vlade, ki je leta 2015 spustila pol milijona migrantov. Ob tem poudarja, da je v strateškem interesu Slovenije, da se schengenska meja premakne na Hrvaško, saj lahko Slovenija še vedno uvede notranji nadzor.

V torek je Evropska komisija sporočila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen. Slišati je tudi opozorila, da je treba pred morebitno širitvijo zagotoviti delovanje schengenskega območja. Pozitivno oceno Hrvaški glede izpolnjevanja tehničnih pogojev za vstop v schengen je po poročanju Slovenske tiskovne agencije odhajajoča komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem je države članice pozvala, naj ga “obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje”.

Poleg Slovenije skeptične še nekatere države, Cerar ocenjuje, da ne gre za katastrofo
Končno odločitev o tem, ali lahko država vstopi v schengen, sprejmejo članice EU s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Slovenija, Nizozemska, Nemčija in Francija. Komisija je oceno sprejela po skoraj štiriletni evalvaciji izpolnjevanja meril, je na novinarski konferenci v Strasbourgu poudaril evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos. “Danes čestitamo Hrvaški za njeno delo,” je dejal in poudaril, da je zdaj na vrsti Svet, da sprejme soglasno odločitev. Hrvaška pa mora zagotoviti, da bo pogoje še naprej izpolnjevala in izvajala ukrepe, še zlasti na meji z BiH, je poudaril. Na odločitev Komisije se je odzval tudi premier Marjan Šarec, ki obžaluje, da je o tako pomembnem vprašanju komisija odločala tik pred zaključkom mandata in sprejela politično odločitev. Pričakuje, da bo Hrvaška v nadaljevanju izpolnila tako tehnične kot pravne pogoje za vstop v schengen, so zapisali v njegovem kabinetu.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine