10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Slovenija ima nove veleposlanike – preberite, kdo vse nas bo zastopal v tujini. Menjava tudi pri veleposlaniku pri Svetem sedežu, Jelko Kacin se poslavlja od zveze Nato

Predsednik republike Borut Pahor je v minulih dneh podpisal ukaze o postavitvi več novih veleposlanikov. Slovenija dobiva nove veleposlanike pri Natu in mednarodnih organizacijah na Dunaju ter pri Svetu Evrope, pa tudi v Vatikanu, v Italiji, Franciji, Grčiji in Turčiji, Izraelu, Braziliji in Argentini ter v Črni gori, piše na spletišču gov.si.

 

Veleposlanik v Italiji bo po novem Tomaž Kunstelj, ki je trenutno veleposlanik pri Svetem Sedežu. Kunstelj je na zunanjem ministrstvu zaposlen od leta 1993, s krajšo prekinitvijo med letoma 1995 in 1997. V preteklosti je bil generalni sekretar ministrstva, veleposlanik v Kanadi in vodja diplomatskega protokola. Na veleposlaniškem mestu v Rimu bo nasledil Bogdana Benka.
        
Pri Svetem Sedežu bo Kunstlja nasledil Jakob Štunf. Štunf je na MZZ zaposlen od leta 2002. V preteklosti je bil med drugim namestnik veleposlanika na veleposlaništvu v Pragi in vodja službe za odnose z javnostmi oz. uradni govorec za zadeve EU na zunanjem ministrstvu.

Veleposlanica v Franciji bo po novem Metka Ipavic. Na MZZ je Ipavičeva zaposlena od leta 1992. Med drugim je bila namestnica stalnega predstavnika na stalnem predstavništvu v Bruslju, vodja sektorja za Afriko, Bližnji vzhod, Azijo in Oceanijo in vodja sektorja za Severno Ameriko, Latinsko Ameriko in Karibe.

Dosedanji veleposlanik v Franciji, Monaku in Maroku s sedežem v Parizu ter pri Unescu Andrej Slapničar bo novi vodja stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu. Slapničar je na MZZ zaposlen od leta 1995. Bil je vodja sektorja za varnostno politiko na zunanjem ministrstvu, namestnik stalnega predstavnika pri Natu, namestnik stalnega predstavnika pri Ovseju ter vodja oddelka za EVOP, varnost in razoroževanje na MZZ.

Novi veleposlanik v Grčiji bo Matjaž Longar. Longar, ki bo v Atenah zamenjal Anito Pipan, je na zunanjem ministrstvu zaposlen od leta 1993, trenutno je veleposlanik na Portugalskem s sedežem v Ljubljani. V preteklosti je bil vodja finančno-računovodske službe na ministrstvu, državni sekretar v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter generalni konzul v Celovcu.

V Turčiji bo novi veleposlanik Primož Šeligo. Šeligo je na MZZ zaposlen od leta 1992. V preteklosti je bil med drugim vodja službe za odnose z javnostmi na tem ministrstvu, veleposlanik v Rusiji, vodja sektorja za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo ter veleposlanik v Ukrajini. Šeligo bo v Ankari nasledil Igorja Jukiča.

Gregor Presker bo novi veleposlanik v Črni gori. Na zunanjem ministrstvu je zaposlen od leta 1999 in je bil med drugim namestnik veleposlanika v BiH, v.d vodje in namestnik vodje sektorja za protokol, privilegije in imuniteto, diplomatsko korespondenco ter prevajanje in vodja oddelka za ceremonial, organizacijo obiskov in logistiko. Presker bo v Podgorici nasledil Mitjo Močnika.

Andreja Purkart Martinez bo nova veleposlanica v Izraelu. Purkart Martinezova, ki bo v Tel Avivu nasledila Barbaro Sušnik, je na zunanjem ministrstvu zaposlena od leta 1995. Trenutno je vodja sektorja za Vzhodno Evropo, Južni Kavkaz, Srednjo Azijo in Arktiko. Pred tem je med drugim opravljala naloge namestnice veleposlanika v Moskvi, namestnice veleposlanice in stalne predstavnice pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja na veleposlaništvu v Haagu, vodje oddelka za pravo EU na MZZ, službovala je tudi na veleposlaništvu v Washingtonu.

Novi veleposlanik v Argentini bo Alain Brian Bergant. Na MZZ je zaposlen od leta 1993. Trenutno je veleposlanik v Braziliji, bil pa je vodja diplomatskega protokola na zunanjem ministrstvu, generalni sekretar strateškega foruma Bled, veleposlanik v Makedoniji in odpravnik poslov na Finskem. V Argentini bo Bergant nasledil Jadranko Šturm Kocjan.

Berganta pa bo na položaju veleposlanika v Braziliji zamenjal Gorazd Renčelj, ki je na MZZ zaposlen od leta 2004. Trenutno je nacionalni koordinator za zadeve OECD. V preteklosti je med drugim opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za finance, bil je član Ekonomsko-finančnega odbora EU, direktor za Slovenijo v odboru direktorjev Evropskega mehanizma za stabilnost, namestnik guvernerke Slovenije v odboru guvernerjev Svetovne banke in namestnik guvernerke Slovenije v odboru guvernerjev Evropske banke za obnovo in razvoj.

Vodja stalnega predstavništva pri ZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju bo postala Barbara Žvokelj. Na MZZ je zaposlena od leta 1998. V preteklosti je bila med drugim namestnica vodje stalnega predstavništva pri mednarodnih organizacijah na Dunaju ter vodja kabineta in sektorja za mednarodno sodelovanje v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Veleposlanik pri mednarodnih organizacijah na Dunaju je bil doslej Andrej Benedejčič.

Erik Kopač bo prevzel položaj vodje stalnega predstavništva pri zvezi Nato v Bruslju. Kopač je v preteklosti opravljal funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, bil je tudi vodja medresorske koordinacijske skupine in delovne skupine za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško v kabinetu predsednika vlade. Položaj veleposlanika pri Natu je doslej opravljal Jelko Kacin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine