13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Škandalozno: Topolko po zaslugi Bratuškove ostaja v vrhu Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo!

Damir Topolko ostaja v samem vrhu Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Po novem je namreč namestnik vršilke dolžnosti direktorice Monike Pintar Mesarič, prav tako znane po svoji dobrotljivosti do gradbene mafije. 

Že ob izbruhu odmevne afere o maketi 2. tira, ko se je od svojega položaja moral posloviti minister za okolje in prostor Jure Leben, ki je bil v času vlade Mira Cerarja državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, se je veliko omenjalo tudi enega najbolj spornih uradnikov pri nas, direktorja Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) Damirja Topolka. Ta naj namreč ne bi bil odgovoren le za nerazumno trošenje denarja davkoplačevalcev v primeru sporne makete, ampak tudi za številne druge sporne poteze.

Topolko se je med drugim znašel že tudi pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada. Šlo naj bi za kriminalistično preiskavo zaradi projekta glede digitalnega radijskega komunikacijskega sistema, ki je prišel v roke konzorcija slovenskih podjetij GH Holdinga in Iskratela ter avstrijskega Kapscha. Ob tem je znan tudi primer svetlolase svetovalke za odnose z javnostmi, ki naj bi na DRSI sprva delala le nekajkrat tedensko, potem, ko naj bi s Topolkom skupaj predčasno zapustila novoletno zabavo, pa naj bi začela delati že kar vsak dan. To pa še ni bilo vse. Urno postavko za strokovno delo so ji namreč pri tem povišali na 30 evrov, za administrativno delo pa na 25 evrov.

Topolko obdržal visok položaj v DRSI
Kljub vsemu pa Topolko zaradi svoje dobrotljivosti do gradbene mafije očitno še naprej uživa brezmejno podporo globoke države. Njegov odhod z vrha DRSI je namreč infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek napovedala že februarja letos, ne glede na to pa ga je izvedla šele pred kratkim, pa še to le navidezno. Na čelu DRSI je s 1. septembrom prišla nekdanja generalna direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Monika Pintar Mesarič, ki je postala vršilka dolžnosti direktorice za največ šest mesecev, pri tem pa je njen namestnik nihče drug, kot prav Topolko, ki je tako kljub odgovornosti za afero o maketi 2. tira ohranil svoj velik vpliv.

Vrh DRSI povsem po željah gradbene mafije
Sporno je sicer tudi imenovanje Pintar Mesaričeve, ki naj bi bila najboljša opcija gradbene mafije. Ob tem je po poročanju Požareporta sumljiva njena povezanost z ministrico za infrastrukturo prek JGZ Brdo, kjer je bila Bratuškova nekaj časa predsednica sveta, na temo Brda pa je pred leti napisala tudi svojo “znamenito” magistrsko nalogo. Pintar Mesaričeva je bila v času Cerarjeve vlade tudi članica vladne kadrovske komisije za izbor članov Slovenskega državnega holdinga, zraven pa je bila celo pri nakupu Stožic, kjer sta bila povezana poslovnež Izet Rastoder in ljubljanski župan Zoran Janković. Očitno bo torej gradbena mafija tudi v prihodnje izčrpavala davkoplačevalce, saj v vrhu DRSI po novem ni več le ena razvpita, njej naklonjena oseba, ampak kar dve.

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine