6.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Se ponavlja Lafarge? V močno degradiranih Trbovljah veliko prahu dviga odlaganje strupenega pepela iz ljubljanske toplarne, ki poteka s tihim dovoljenjem SD in tamkajšnje županje Jasne Gabrič

V Trbovljah veliko prahu dviga problematika odlaganja pepela iz ljubljanske toplarne na tamkajšnji deponiji na območju Lakonce, ki poteka s tihim dovoljenjem trboveljske županje, zaprisežene članice SD, Jasne Gabrič. “Kot zainteresirana lokalna skupnost nismo bili o ničemer obveščeni. Še več, županja, ki bi morala kot lokalni oblastnik ali predstavnik občanov kaj vedeti o teh stvareh, kot tudi v drugih primerih, relevantne podatke prikriva,” o neobveščenosti občanov o dovažanju nevarnih snovi, ki so škodljive za zdravje, pravi občinska svetnica SDS Alenka Forte.

Poteze trboveljske županje Jasne Gabrič, članice SD, že nekaj časa razburjajo, saj nikakor niso v interesu lokalnih prebivalcev. Po poročanju spletnega portala Škandal24 ti tako na primer sploh niso bili obveščeni o tem, da so na odlagališče premoga nekdanje trboveljske termoelektrarne na območju Lakonce pred kratkim začeli dovažati pepel iz ljubljanske toplarne. Omenjeno dejstvo je v zainteresirani lokalni skupnosti povzročilo nemir, saj gre za sporne odpadke, ki bi lahko bili škodljivi za zdravje ljudi, pa so zanje ne glede na to izvedeli šele iz medijev in poročanja ljudi, ki živijo v neposredni bližini.

Lokalno skupnost zlasti skrbi dejstvo, da gre za odpadke, ki so jih doslej predelovali v Moravčah, po izbruhu škandala, ki ga je povzročilo poročilo okoljske inšpekcije po monitoringu voda na območju podjetja Termit, pa so morali začeti iskati drugo lokacijo. Analize zemljine na petih od skupno sedmih lokacij so namreč v posameznih vzorcih pokazale znatno presežene kritične vrednosti za arzen, baker, kadmij, krom, nikelj, svinec ali fluoride. Kritična vrednost za cink je bila v določeni globini presežena celo na vseh petih lokacijah. Zaskrbljenost trboveljskega lokalnega prebivalstva nad dejstvom, da zdaj vse te strupene snovi dovažajo v njihovo neposredno bližino, ki je bila v preteklosti že tako ali tako prizadeta zaradi okolju škodljive industrije, torej ne preseneča.

Minister za okolje in prostor Zajc že prejel poslančevo vprašanje
Po poročanju spletnega portala Kum24 se je zaradi odlaganja pepela iz ljubljanske toplarne na deponiji na območju Lakonce že zbrala skupina zaskrbljenih lokalnih prebivalcev in občinskih svetnikov, ki so se na srečanju posvetili predvsem podrobnostim omenjene tematike ter nadaljnjim ukrepom, ki bi zagotovili odgovore na pereča vprašanja. Srečanje je vodil poslanec Levice Primož Siter, ki je med drugim poudaril, da je ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu že zastavil poslansko vprašanje o tem, na kakšen način je bila sprejeta odločitev o odlaganju odpadkov na deponiji in zakaj je bila ta širši javnosti zamolčana. Poleg tega je izpostavil še vprašanje o prihodnjem odlaganju odpadkov v Trbovljah ter izvrševanju ustreznega nadzora nad njim.

Županja prikriva relevantne podatke
V povezavi s spornim odlaganjem ljubljanskega pepela na zemljiščih TE Trbovlje smo se pogovarjali s tamkajšnjo občinsko svetnico SDS Alenko Forte, ki se je tudi sama udeležila omenjenega sestanka. Povedala nam je, da je bil sklic kriznega štaba nujen, saj občani sploh niso imeli podatkov o odlaganju strupenega pepela v njihovi neposredni bližini. “Kot zainteresirana lokalna skupnost nismo bili o ničemer obveščeni. Še več, županja, ki bi morala kot lokalni oblastnik ali predstavnik občanov kaj vedeti o teh stvareh, kot tudi v drugih primerih, relevantne podatke prikriva. Ne predstavljam si, da si župan neke občine in ne veš, kaj se v tvoji občini dogaja. Kdo dovaža, kdaj dovaža? Gre za tiho toleranco in s tega vidika komaj čakamo naslednjo občinsko sejo, da županjo povprašamo o podrobnostih,” je povedala in ob tem opozorila na dejstvo, da dovoz pepela zagotovo še poteka, kar dokazujejo sveže avtomobilske sledi na kraju dogajanja.

Material se prikrito dovaža že vrsto let
Fortejeva je povedala tudi, da se na omenjeno območje različen material prikrito dovaža že vrsto let, med drugim tudi iz Krškega. “V prejšnjem mandatu sem bila članica občinske komisije za okolje in prostor. Že takrat smo zahtevali podatke od županje in vodje oddelka za okolje in prostor o analizah, kaj se dovaža,” je dejala in zatrdila, da od županje nikoli niso dobili zadovoljivih informacij. Novica, da se zdaj na zemljišča TE Trbovlje dovaža še strupen pepel iz ljubljanske toplarne, je bila tako le kaplja čez rob. “Gre za nešteto kupov. Gre za območje, kjer se ob deževjih vse spira v zemljino, če piha veter, pa se praši. Vse, kar toplarna dovaža, je prosto v naravi, odloženo kot prah,” je povedala Fortejeva.

Gre za podobno zadevo kot v primeru Lafarge
Ob že povedanem je Fortejeva opozorila na dejstvo, da je županja šele pred kratkim vendarle dala izjavo, da bo zahtevala ustavitev dovažanja. “Lahko se vprašamo, kako je lahko prej zadevo tolerirala, če je sedaj zahtevala zaustavitev,” je povedala ter dodala, da sta več kot očitno Gabričevo k odzivu spodbudila šele poročanje državne televizije o dogajanju v Moravčah in dejstvo, da se je lokalna civilna družba glasno začela spraševati o podrobnostih in naslavljati vprašanja, povezana z dovozi strupenega pepela. Ob tem je poudarila, da je do konkretnejših odzivov prišlo prepozno. “Kaj se je dogajalo zadnjih 5, 6, 10 let, ne vemo. Gre za podobno zadevo kot v primeru Lafarge. Stvari se tolerirajo, državi je v redu, da ima neko regijo, za katero mislijo, da je tamkajšnja lokalna skupnost nezavedna, kar se tiče okoljske problematike. Ob tem je prikladno na neko že tako degradirano območje sporno odlagati težke kovine in rakotvorne snovi,” je povedala in obenem poudarila, da v okviru kriznega štaba pričakujejo uradna poročila in odgovore. “Gre za čisto okoljsko vprašanje in ogroženost prebivalstva. Tukaj bomo strnili vrste, ne glede na to, katero politično opcijo predstavljamo,” je zaključila.

Novinarsko vprašanje, povezano s spornim odlaganjem pepela iz ljubljanske toplarne na območju Trbovelj, smo poslali tudi na pristojno ministrstvo za okolje in prostor. Pri tem nas je zanimalo zlasti, ali se bo z odlaganjem nadaljevalo tudi v prihodnje in ali lahko z rezultati analiz potrdijo, da pepel iz ljubljanske toplarne ne vsebuje snovi, ki so škodljive za zdravje ljudi. Na odgovor še čakamo.

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine