4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Se bo vendarle razkrila laž Jerce Korče? Predsednik KNOVS Tonin napovedal umik tajnosti z dela magnetograma seje KNOVS, ko je govoril Janša

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je danes napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS Janez Janša. Ta je namreč objavo magnetograma zahteval po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče na Twitterju, da je na seji grozil. To je označil za laž, poroča STA.

 

V enem delu bo po Toninovih navedbah Janšev govor na Knovsu anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je Tonin pojasnil v izjavi za medije, sklicani sicer po srečanju NSi s predsednikom republike Borutom Pahorjem na temo digitalizacije.

Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko Korčetovo in poslancem SDS Žanom Mahničem na družabnem omrežju Twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS. “Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je za želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore,” je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ.

Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

V zadnjih tednih odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Slednja namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ne želi predati. Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor.

Tonin pa z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta.

Ob tem zagotavlja, da se Knovs ne bo poslužil pritlehnih iger, “tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti”. “Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja,” je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.

“Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in z resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno,” ob tem še ugotavlja Tonin. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je “kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu”. “To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno,” je še dodal.

Odzval se je tudi na sredin zapis Šarca na Facebooku, usmerjen zlasti proti njemu.

“Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje,” je dejal Tonin. Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo.

No, ne glede na vse pa Tonin vendarle ni mogel iz svoje kože. “Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec,” je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu, še poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine