16.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Predsednik SDS Janez Janša za Radio Ognjišče o Lenarčiču: Ni ravno format komisarja

Prvak SDS Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče komentiral izbiro Janeza Lenarčiča za kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Ponovil, je, da ni “format za komisarja” in ocenil, da je premier Marjan Šarec iskal človeka, ki ne bo okrepil katere od koalicijskih partneric, hkrati pa mu ne bo konkurenca na domačem političnem parketu.

 

 

Janša je v pogovoru, ki je nastal ob robu tradicionalnega tabora stranke na Bovškem, ponovil stališče, da bi Slovenija Lenarčiča, ki ga je vlada danes tudi formalno predlagala v Bruselj, kot operativca bolj potrebovala doma v času prihajajočega predsedovanja svetu EU. “Da bi bil format za komisarja, člana komisije, kjer je veliko izzivov, se mi pa zdi, da ni. Mogoče bomo pozitivno presenečeni, se pa bojim, da ne bomo,” je dejal in ponovil, da je njegova kandidatura “logična poteza neambicioznosti slovenske politike doma in navzven”.

“Iskalo se je nekoga, ki obvlada tehniko, nima pa svojih idej in konceptov. /…/ Mislim, da je Marjan Šarec iskal nekoga, ki ne bo okrepil katerega od koalicijskih partnerjev in hkrati nekoga, ki potem, ko bo postal popularen – po pravilih specifičnega merjenja javnega mnenja v Sloveniji komisarji namreč postanejo popularni – ne bi prišel nazaj in ga ogrozil, ko se bo čez nekaj let ali čez kako leto iskal nov obraz za prihodnje državnozborske volitve,” je ocenil Janša.

Tudi odločitev, da predsednica Evropske komisije postane Ursula von der Leyen, ki ni bila vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi SDS, po njegovem mnenju ni dobra. “Z vidika gesel, kako je treba evropsko politiko približati ljudem, je to poraz,” je navedel.

Kakšna bo von der Leynova kot predsednica Evropske komisije sicer, kot je dejal, težko oceni. “Ima minus, kar se tiče demokratične legitimnosti. Nekaj glasov večine je premalo zato, da bi bil mandat močan in naslednjih pet let bo obdobje, ko se bo s težko muko iskalo dovolj podpore za korake, ki jih mora Evropa narediti v smislu večje varnosti in več blaginje,” je povzel.

Vodja največje opozicijske stranke je v pogovoru spregovoril še o nekaterih drugih aktualnih političnih zadevah. Razmisleki premierja Šarca, da bi na sprejem prihodnjega proračuna jeseni vezal zaupnico, so zanj “bolj napihovanje v mlačni vodi”. Glede na to, da je denarja dovolj, da bodo vsi dobili več, verjame, da s sprejetjem proračuna ne bo težav. Razen, če bi bila nasprotja v koaliciji in z Levico tako velika, da bi proračun padel iz drugih razlogov.

Ključen problem vlade je po njegovem, da ne zna produktivno porabiti denarja, s katerim razpolaga, pri čemer se je obregnil ob še neporabljena evropska sredstva.

Ob tem, ko je ustavno sodišče zadržalo zakonsko določbo, ki bi dovolila uporabo t. i. IMSI lovilcev, je ocenil, da je “neznanska sla pod kontroli v tej vladi še večja kot v prejšnji”. Ideje, da bi tajne službe lahko nadzirale slovenske državljane in o “uvedbi cenzure” pa ga spominjajo na čase s konca 80. let prejšnjega stoletja.

Po njegovih ocenah za zdaj ustavno sodišče preprečuje popolno degradacijo ustave, pri čemer pričakuje tudi njegovo odločitev o skladnosti aktualnega proračuna z ustavo.

Glede padlega poskusa uresničitve ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol pa je dejal, da je šlo za “višek cinizma”. Po njegovem mnenju bi moralo ustavno sodišče po več neuspešnih poskusih politike to urediti samo s samostojno odločbo.

Glede nezakonitih prehodov meje po mnenju Janša vlada ni storila vsega za zavarovanje schengenske meje – “pa ne zato, ker ne bi mogla, ampak ker noče”. “Migracije so v programih socialističnih in liberalnih evropskih grupacij opredeljene kot način, s katerim si krepijo volilno telo,” je navedel med razlogi.

Sloveniji se po njegovih napovedih “obeta položaj žepa” problem pa po njegovih besedah ni toliko v kapaciteti policistov in vojakov na meji, pač pa “v sistemu, ker se krši dublinska uredba”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine