13.9 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Predsednik republike Pahor za prihodnji teden sklical posvet o zasebnem šolstvu – bo skušal on prepričati Šarca in koalicijo, naj uresničijo odločbo ustavnega sodišča?

Predsednik republike Borut Pahor je za torek sklical posvet, na katerem se bo z gosti posvetoval o odgovornosti države za ustanavljanje in delovanje zasebnih osnovnih šol. Namenjen bo osvetlitvi bistvenih izzivov za zagotavljanje dostopnega in kakovostnega izobraževanja, s poudarkom na razmerju med javnim in zasebnim, so sporočili.

 

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je cilj posveta soočiti in zbližati različne poglede na umeščenost zasebnih šol v sistem vzgoje in izobraževanja v Sloveniji. “Posvet ima tako večjo ambicijo od te, da se osredotoči zgolj na vprašanje uveljavitve zavezujoče odločbe ustavnega sodišča glede zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja,” navajajo v uradu, a dodajajo, da se najverjetneje ne bo mogoče izogniti niti temu vprašanju.

Vprašanje umeščanja zasebnih šol v sistem vzgoje in izobraževanja po oceni Pahorja odpira številna vprašanja. Med drugim, kje so meje odgovornosti države za ustanavljanje, delovanje in spremljanje izvajanja programa zasebnih osnovnih šol, na kakšen način naj država izvaja nadzor nad delovanjem zasebnih šol v primeru zagotavljanja javnih sredstev za njihovo delovanje, kakšni so sodobni trendi v primerljivih družbah in državah glede teh vprašanj ter kako naj Slovenija naslavlja te dileme, da se bomo približali najboljšim vzgojno-izobraževalnim sistemom na svetu, so zapisali v uradu.

Razpravo o načinu financiranja zasebnih, predvsem osnovnih šol je znova sprožila odločba ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, ki jo je konec leta 2014 sprejelo ustavno sodišče. Ker ustavna odločba tudi po štirih letih ostaja neuresničena, sta SDS in SNS v DZ vložili predlog ustavne obtožbe zoper aktualnega premierja Marjana Šarca, ki pa ni uspel. Predlog namreč v torek v DZ ni dobil zadostne podpore.

Namen posvetov pri predsedniku republike je izmenjava različnih mnenj, soočanje civilne družbe in politike ter iskanje najprimernejših odločitev za Slovenijo, so zapisali v uradu. Na prejšnjem posvetu so udeleženci razpravljali o problematiki sovražnega govora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine