21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Predsednik parlamentarnega odbora za evropske zadeve si želi enotnosti pri odločanju o Lenarčiču, slednji za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov

Predsednik odbora za zadeve EU (LMŠ) Igor Peček pričakuje, da bodo na četrtkovi seji odbora, na kateri se bo predstavil komisarski kandidat Janez Lenarčič, sklepčni. Nesklepčnost bi otežila delo vladi. Želi si tudi enotnosti odbora, saj bi bila – čeprav mnenje za vlado ni zavezujoče – neenotna odločitev slabo sporočilo, je dejal Peček.

 

Lenarčič bo imel v četrtek še dodatno možnost za predstavitev, postopkovno gledano pa se morajo držati rokov, ki jih je priporočila vlada, ter roka predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za predstavitev kandidatov, je v današnji izjavi novinarjem po predstavitvi Lenarčiča nekaterim poslancem povedal Peček.

V sklepčnost na seji tako ne dvomi in opozarja, da bi morebitna nesklepčnost otežila postopke in delo vladi pri posredovanju kandidature za evropskega komisarja: “Gre za odgovornost poslancev in dolžnost članov odbora,” je dejal. Peček je spomnil, da je večina držav že predlagala kandidate za komisarje ter da razgovori s predlaganimi kandidati in predsednico komisije že potekajo. Ne želi si, da se ponovi scenarij iz prejšnjega mandata, ko je Slovenija določene roke zamudila, je pojasnil.

Na današnji predstavitvi Lenarčiča koaliciji so bili sicer prisotni le poslanci LMŠ in SMC. “Kompetence in strokovnost Lenarčiča so znane. Avtonomna odločitev poslancev je, ali bodo na predstavitvi sodelovali ali ne,” meni Peček. Ima pa, kot je dodal, zagotovila večjega števila poslancev, da se bodo seje udeležili.

Želi si tudi čim bolj enotne odločitve odbora DZ za zadeve EU. Ne zaradi odbora ali Lenarčiča, ki je po njegovi oceni strokoven in več kot primeren kandidat, pač pa zaradi sporočila, ki ga bomo s tem dali Evropski komisiji: “Gre za obraz, ki ga Slovenija kaže EU. To je najpomembnejše.”

Na enotnost odbora sicer ne kaže, saj vsaj v koalicijski SD napovedujejo, da bodo Lenarčiču nasprotovali, tako kot so mu na vladi. Za zdaj glede glasovanja o Lenarčiču molčijo tudi v SDS in Levici, medtem ko lahko po današnjih napovedih računa na podporo koalicijskih LMŠ, SAB, DeSUS in predvidoma SMC ter opozicijske NSi.

Čeprav računica glasov za zdaj kaže negotov izid, pa Peček ne dvomi v to, da bo Lenarčič dobil pozitivno mnenje odbora, saj so “podporo njegovemu delu, strokovnosti in kompetencam izkazali tudi člani opozicijskih strank”.

Izbira resorja je po poslančevih besedah še odprta, nekateri kandidati so po določenih resorjih že izrazili željo. Čeprav ne želi izpostavljati posameznih resorjev po pomembnosti, pa so gotovo po njegovem mnenju zanimivi resorji za širitev, okolje, infrastrukturo. “Na teh resorjih lahko Slovenija doseže tisto, kar se od komisarja pričakuje. Treba pa je upoštevati, da je naloga komisarja interes EU,” je dodal Peček.

Lenarčič je danes dejal, da bi bila podpora odbora dobra popotnica za nadaljevanje procesa, zato upa, da jo bo dobil. Ob tem pa se poraja vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo z njegovo kandidaturo, če v odboru DZ ne bo prejel zadostne podpore.

Podpora za zdaj negotova

Pred četrtkovim glasovanjem o komisarskem kandidatu v odboru DZ za evropske zadeve (OEU) je težko napovedati, ali bo Janez Lenarčič, ki se je danes predstavil delu poslancev, prejel večinsko podporo. SD napoveduje, da mu bo nasprotovala, tudi od Levice ni pričakovati podpore, v SDS še molčijo, lahko pa računa na glasove LMŠ, SMC, NSi, DeSUS in SAB.

Lenarčiča je za kandidata za evropskega komisarja predlagal premier Marjan Šarec, vlada je prejšnji četrtek njegov predlog podprla, a so ministri SD glasovali proti. Šarec je ob tem dejal, da glede na sestavo ni nujno, da bo OEU kandidata podprl. Odločitev odbora sicer za vlado, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta, ni zavezujoča.

Poslancem iz vrst koalicije se je Lenarčič danes predstavil v prostorih poslanske skupine LMŠ, a se poslanci strank SD, DeSUS in SAB srečanja niso udeležili.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je za STA pojasnil, da svojega stališča ne bodo spreminjali in bodo Lenarčičevi komisarski kandidaturi nasprotovali tudi pred parlamentarnim odborom.

Iz SD so kasneje še sporočili, da kandidatu ne odrekajo usposobljenosti, imajo pa težave z načinom izbire, pomanjkanjem demokratične legitimnosti in ignoriranjem principa enake zastopanosti žensk v novi Evropski komisiji. “Dokler bo to vprašanje na dnevnem redu notranje politike, bomo zato nasprotovali. Ko pa to po odboru za zadeve EU postane stvar zunanje politike, si bomo prizadevali, da Slovenija igra kot reprezentanca,” so še sporočili.

Je pa pričakovati podporo LMŠ, ki stoji za premierjevo odločitvijo.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je za STA pojasnil, da bo na odboru Lenarčiča podprl, o čemer so obvestili tudi koalicijo.

Iz SAB so za STA sporočili, da so vabilo za predstavitev Lenarčiča prejeli, a ker se bo kandidat že jutri predstavil na parlamentarnem odboru, menijo, da dodatni pogovori niso potrebni. Predstavitve kandidata na odboru se bo udeležil poslanec SAB Andrej Rajh, ki je član odbora, po neuradnih informacijah pa bo Lenarčiča podprl.

Lenarčič se je danes sicer predstavil tudi v opozicijski NSi in Levici. V slednji za zdaj izjav ne dajejo in niti ne razkrivajo, ali ga bodo podprli, a po neuradnih informacijah verjetno podpore ne bo. Si jo pa lahko obeta od NSi.

Kot je v današnji izjavi novinarjem dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je Lenarčič v trenutnih okoliščinah v slovenskem političnem prostoru optimalna izbira. “Jutri bo dobil naš glas,” je zatrdil po pogovoru s kandidatom za komisarja, ki ga je označil za prijetnega in odprtega.

Povedal je še, da je poslanska skupina NSi Lenarčiču namignila, da bi Slovenija prevzela v novi komisiji čim pomembnejši resor, čeprav bo zadnjo besedo imela novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kandidatu so sporočili, da bi Slovenija morala biti bolj ambiciozna, kot je bilo v zadnjem času slišati iz izjav predstavnikov vlade. Lenarčič je po besedah Horvata dejal, da so zanimivi resorji okolje, izobraževanje, digitalizacija, tudi širitveni proces.

V SMC po besedah poslanke Monike Gregorčič pozdravljajo takšen način predstavitve kandidata, a si želijo, da bi bil ta korak storjen že prej, vsekakor pred odločanjem na vladi. S tem bi najbrž prihranili kakšen nepotreben komentar, je dejala v današnji izjavi novinarjem.

Današnja predstavitev kandidata pa je po njenih besedah potekala v izjemno konstruktivnem duhu, Lenarčič je odgovoril na vprašanja zelo vsebinsko. V SMC jih sicer po besedah poslanke najbolj zanima področje vladavine prava, to vprašanje bodo izpostavili tudi v odboru DZ. Temu primerno se bodo v SMC odločili o podpori kandidatu, je povedala poslanka, a obenem poudarila, da se nagibajo k podpori. Podprli so ga tudi na vladi.

V četrtek zjutraj, tik pred odborom za zadeve EU, Lenarčiča pričakujejo tudi v poslanski skupini SDS, so pojasnili za STA. Prav glasovi SDS, ki ima v 17-članskem odboru pet mest, bodo verjetno odločali o tem, ali bo Lenarčič prejel podporo odbora. Prvak SDS Janez Janša je sicer odločitev premierja, da za komisarskega kandidata iz Slovenije predlaga Lenarčiča, označil za dvojni strel v koleno. Lenarčič je po Janševi oceni sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU, medtem ko je v uniji brez teže.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič danes ni bil dosegljiv za izjave, po neuradnih informacijah pa naj bi Lenarčiča podprl.

Lenarčič je danes dejal, da bi bila podpora odbora dobra popotnica za nadaljevanje procesa, zato upa, da jo bo dobil. Poraja se vprašanje, kaj bi se lahko zgodilo z njegovo kandidaturo, če v odboru ne bo prejel zadostne podpore.

Zadnje novice

Sorodne vsebine