17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Požareport: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousem. Je predsednik vlade vedel?

Damir Črnčec, desna roka Marjana Šarca in odgovoren za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, je za direktorico svojega zasebnega inštituta zaposlil direktorico poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke Westinghouse v Sloveniji, piše Bojan Požar.

Nedavni obisk predsednika vlade v Nek Krško in napoved izgradnje drugega bloka nuklearke je presenetila in tudi razburila predvsem slovensko levico. Morebitna gradnja drugega bloka nuklearke pa je vznemirila tudi javnost nekaterih drugih držav, denimo Avstrije in Nemčije.

Zanimivo pa je, da nenadno zanimanje predsednika vlade za jedrsko energijo sovpada s padcem generalnega sekretarja LMŠ Branka Kralja, kar je v notranjem krogu predsednika vlade zelo povečalo vpliv svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca.

Požareport pa poroča, da je Damir Črnčec od 25. avgusta 2015 ustanovitelj zavoda Inštitut za globalno upravljanje – IGLU, ki pa ima, sodeč po registraciji (na Hribarjevem nabrežju 13 v Ljubljani), vse značilnosti običajnega podjetja. Tako je med drugim registriran tudi za trgovino na drobno in poslovno svetovanje. Za vse finančne prihodke IGLU je po statutu pristojen ustanovitelj, torej Damir Črnčec, pri čemer lahko zavod pridobiva tudi denar iz tujine.

Ko je Damir Črnčec postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, svoje firme ni ugasnil ali dal v mirovanje, ampak se je zgolj izločil iz morebitnega pridobivanja sredstev iz slovenskih proračunskih virov, kar je objavljeno tudi na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. No, 24. januarja letos pa je Črncec zamenjal staro direktorico in postavil novo. Namesto Valentine Dobršek je prišla Zvonka Truden, Damir Črnčec pa je ostal edini lastnik (delničar, ustanovitelj).

Zvonka Truden je hkrati tudi direktorica podjetja Westinghouse Electric (Asia) SA, ZUG, Switzerland podružnica Krško ali, povedano drugače, poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke v Krškem na naslovu Vrbina 12.

Več http://pozareport.si/post/493707/ekskluzivno-dokumenti-sarcev-glavni-drzavni-sekretar-povezan-z-westinghousom-je-predsednik-vlade-vedel

Zadnje novice

Sorodne vsebine