22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Podpora akcijskemu načrtu razvoja ekološkega kmetijstva in seznanitev s pobudo za vzpostavitev reje brez kletk

Piše: L. B. 

Včeraj, 19. julija, je potekalo zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, ki ga je vodil minister dr. Jože Podgoršek, kjer so ministri razpravljali točke o kmetijstvu. Sprejeti so bili Sklepi Sveta EU o Akcijskem načrtu za razvoj ekološkega kmetijstva, v katerih je poudarjeno zavedanje držav članic EU o pomenu ekološkega kmetovanja za zagotavljanje trajnosti evropskega kmetijstva in pridelave hrane v prihodnosti. Svet je podprl aktivnosti za krepitev dobrobiti živali v sklopu evropske državljanske pobude »Končajmo dobo kletk«. 

Cilj Akcijskega načrta za razvoj ekološkega kmetijstva je spodbuditev pridelave in potrošnje ekoloških proizvodov, da se bo do leta 2030 ekološko kmetovanje izvajalo na 25 % kmetijskih zemljišč. Za kmete in podeželska gospodarstva lahko to pomeni zagotavljanje dohodkov ter ustvarjanje delovnih mest, je povedal minister. Prav tako pa je »ekološko kmetovanje del zelenega prehoda EU in je ključnega pomena za zaščito evropskega okolja in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Novi akcijski načrt bo kmetom v EU zagotovil trajnostno prihodnost«.

Komisija je povedala, da je evropsko državljansko pobudo »Končajmo dobo kletk«, ki poziva k reji brez kletk za krepitev dobrobiti živali, podpisalo 1,4 milijona ljudi po EU. »Danes smo se ministri pozitivno odzvali na pobudo državljanov EU s podporo prepovedi kletk za številne rejne živali. Reja živali v kletkah je v nasprotju z načeli dobrobiti živali, za katero se osebno zelo zavzemam. To prakso moramo ukiniti, vendar pa moramo pri tem upoštevati tudi socialne in ekonomske vidike kmetijstva. Trajnostno kmetovanje ni mogoče brez strogih standardov dobrobiti živali,« je poudaril dr. Podgoršek. Izvedli bodo analizo učinka in pripravili ustrezni zakonodajni okvir, ki bo odgovarjal na zahtevo, izhajajočo iz Strategije »od vil do vilic«, po prehodu na bolj etične in trajnostne sisteme kmetovanja.

Ministri so skupaj s sekretarjem ZDA za kmetijstvo Tomom Vilsackom spregovorili o izzivih, s katerimi se kmetijstvo sooča zaradi podnebnih sprememb in prehoda na bolj trajnostne prehranske sisteme. Minister dr. Podgoršek je Svetu EU predstavil prednostne naloge s področja kmetijstva in ribištva »Skupaj. Odporna. Evropa.«. Naloge zajemajo novo strategijo EU za gozdove, trajnostno kmetijstvo in razvoj podeželja (digitalizacija in vloga žensk), izboljšanje položaja kmetov v verigi preskrbe s hrano, biotsko raznovrstnost in označevanje živil (vključno z mešanicami medu).

Za več informacij o evropski državljanski pobudi Končajmo dobo kletk si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine