13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Po odpovedih in čistkah se je načelnica Ermenčeva spravila še nad predsednika Sindikata vojakov Slovenije z disciplinskim postopkom!

Razmere v Slovenski vojski dobivajo nove razsežnosti iz tedna v teden, po številnih odpovedih in čistkah se je zdaj načelnica generalštaba Alenka Ermenc z disciplinskim postopkom spravila še nad predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka. Očita mu, da je s podajanjem izjav in stališč težje kršil vojaško disciplino, SVS in Novak pa se bodo odzvali s kazensko ovadbo proti Emenčevi zaradi preprečevanja in onemogočanja izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV.

Alarmantno stanje v Slovenski vojski, od kar je načelnica generalštaba Alenka Ermenc, dobiva iz tedna v teden nove razsežnosti. Po sporni odstavitvi Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil SV je leva večina v Državnem zboru rešila glavo obrambnega ministra Karla Erjavca kljub prekoračitvi pooblastil in lažem, ki jih je takrat izrekal, je dal odpoved še šef obveščevalno-varnostnega sektorja na generalštabu polkovnik Robert Klinar, čistki pa ni ušel niti dolgoletni tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, ki je dotlej veljal za praktično nedotakljivega. Poslanec SDS in podpredsednik KNOVS Žan Mahnič je ob tem izrazil mnenje, da bodo v vrhu SV, če bo tempo odhodov še naprej tak, kakršen se nakazuje trenutno, kmalu ostali le še Ermenčeva, Karl Erjavec in Vlasta Vivod.

Ermenčeva se je zdaj spravila nad predsednika SVS
Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, se je Ermenčeva zdaj spravila še nad predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka, proti kateremu je uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja. Očita mu, da naj bi v vlogi predsednika SVS s tem, ko je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, težje kršil vojaško disciplino. Njegove izjave in stališča naj bi oz. bi lahko materialno in moralno škodovale interesom delodajalca. Obravnava v postopku bo v torek.

SVS in Novak nad Ermenčevo s kazensko ovadbo zaradi omejevanja sindikalne dejavnosti
“Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno,” so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka. Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Ermenčevo podala kazensko ovadbo “zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV.” Če bo prišlo do vodenja disciplinskega postopka, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku.

SVS in Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo proti Erjavcu
V SVS Ermenčevi očitajo tudi, da skuša “uvesti nove standarde za sindikalno delovanje v Sloveniji, in sicer da bodo sindikati in njihovi predstavniki pred začetkom stopnjevanja sindikalnih aktivnosti morali pridobiti dovoljenje in pooblastilo delodajalca.” Kot še poroča STA, sta SVS in njegov predsednik Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, in to zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi. Na obrambnem ministrstvu so maja namreč odpovedali pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS. Sindikatu so med drugim očitali javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine