5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

[Otroška srčna kirurgija] Znova serija zaslišanj prič, prva prihaja Milojka Kolar Celarc

Po koncu njenega ministrovanja na eni strani ostajajo prazne obljube o celoviti zdravstveni reformi, skrajševanju čakalnih vrst, izboljšanju vodenja javnih zdravstvenih zavodov in ničelni stopnji korupcije ter na drugi strani škodljivi zakoni, ki še poglabljajo krizo zdravstva.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom pod vodstvom predsednice in poslanke SDS Jelke Godec v tem tednu nadaljuje z zaslišanji ključnih oseb, ki so delovali ali bili povezani s programom otroške srčne kirurgije na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana in Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB).

V sredo, 18. septembra, ob 9. uri bo pred člane in članice stopila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ena glavnih krivk za slabo stanje slovenskega zdravstvenega sistema. Po koncu njenega ministrovanja na eni strani ostajajo prazne obljube o celoviti zdravstveni reformi, skrajševanju čakalnih vrst, izboljšanju vodenja javnih zdravstvenih zavodov in ničelni stopnji korupcije ter na drugi strani škodljivi zakoni, ki še poglabljajo krizo zdravstva. Spomnimo zgolj na sporno novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, za katero smo v SDS predlagali ustavno presojo.

Poleg Kolar Celarčeve bosta v sredo pričala tudi sedanji minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je v pred zasedbo ministrskega položaja opravljal naloge generalnega direktorja UKC Ljubljana, in Igor Gregorič, ki je ob ustanovitvi NIOSB prevzel predsedovanje Svetu zavoda, a kasneje hitro odšel. Kaj kmalu se je namreč izkazalo, kar potrjujejo tudi dosedanja pričanja na preiskovalni komisiji, da je bil NIOSB zgolj »lepa želja«, ki pa zaradi slabega načrtovanja in pomanjkanja osnovnih pogojev, da se takšen inštitut sploh vzpostavi, pravzaprav nikoli ni imel pravih možnosti, da bi zaživel.

NIOSB je za svoje delovanje samo v začetku prejel zagonska sredstva iz proračuna v višini 1.868.904 evrov, kmalu zatem pa, še preden je začel v polnosti delovati, klavrno propadel. 13. junija letos je Vlada RS namreč sprejela odločitev o začetku likvidacije NIOSB in imenovala likvidacijskega upravitelja, postopek likvidacije bo predvidoma trajal do julija 2020. Upravitelj naj bi tudi že sprožil postopke, povezane z odpovedjo pogodb zaposlenih na inštitutu.

Gregorič je bil tudi avtor mednarodnega poročila iz leta 2015, ki je razkrilo anomalije na programu otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki, zaradi česar sta takratna predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc prišla na idejo o ustanovitvi NIOSB.

V četrtek, 19. septembra, ob 9. uri bodo pričali nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana v času ustanavljanja NIOSB Jadranka Buratovič Ponikvar, nekdanja državna sekretarka in desna roka Kolar Celarčeve Ana Medved ter intenzivist v programu otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki Gorazd Kalan.

Zaslišanja bodo sledila še naslednji dan, to je v petek, 20. septembra, ob 9. uri. Pred člane in članice preiskovalne komisije bo stopil Branko Dobnikar, vršilec dolžnosti direktorja NIOSB. Kot smo že pisali, Dobnikar od 28. februarja letos opravlja le redna opravila, kot so priprava poročil in odgovorov, redna druga administrativna dela, priprava dokumentov za preiskovalno komisijo državnega zbora in podobno, za kar prejema mesečno 2.200,47 evrov neto. Mimogrede, nekdanja predsednica Zdravstvene zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je na zaslišanju v začetku septembra Dobnikarja označila kot«šlampastega«.

Za Dobnikarjem bo pričal dolgoletni prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in kratkotrajni minister za zdravje Samo Fakin. Nekdanji najvidnejši in najglasnejši kritik Kolar Celarčeve je na ministrstvo za zdravje zakorakal v velikem slogu, obljubljal korenite spremembe in hitro reševanje propadajočega zdravstvenega sistema, a že po pol leta zapustil vlado Marjana Šarca. Slednji je v javnosti sprva izjavil, da Fakin odhaja zaradi slabega zdravja, kasneje pa so se pojavile vse glasnejše govorice, da je Fakin obupal, še preden je dobro začel.

Kot tretji pa bo ta dan pričal še član Sveta NIOSB Andrej Robida.

Vsa zaslišanja so lahko ogledate v neposrednem prenosu na NOVA24TV 2 ali TV Slovenija 3. Vabljeni k spremljanju!

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine