6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Odbor za notranje zadeve o mešanih patruljah na slovensko-italijanski meji

Člani parlamentarnega odbora za notranje zadeve bodo na današnji nujni seji razpravljali o mešanih policijskih patruljah na slovensko-italijanski meji. Po mnenju predlagateljev sklica iz poslanske skupine NSi so patrulje napaka in imajo lahko dolgoročne negativne posledice. Povsem enotnih stališče o tem ni niti v koaliciji.

V obrazložitvi sklica nujne seje so v NSi izpostavili, da je Slovenija s pobudo o mešanih patruljah priznala, da razmer na južni meji ne obvladuje. Obrazložitev, da bodo patrulje zaustavljale tiste, ki jim je uspelo nezakonito prečkati južno mejo, ne da bi bili zajeti, po njihovem mnenju prav tako kaže na priznavanje slabega nadzora južne meje.

S tem naj bi Slovenija dala Italiji tudi povod, da Rim razmišlja o ostrejših ukrepih na meji s Slovenijo. Kot je ob predstavitvi sklica dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec, pa gre za enotni gospodarski in kulturni prostor. “Slovenci na obeh straneh meje pa ne želijo nikoli več biti deljeni z zidom ali celo z žico,” je poudaril.

Zunanji minister Miro Cerar je italijanskemu zunanjemu ministru Enzu Moaveru Milanesiju mešane patrulje na meji predlagal v sredini maja v Bruslju, delovati so začele 1. julija. Kot je Cerar pojasnil na seji odbora za zunanjo politiko v začetku meseca, je imel za dogovor soglasje vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine