17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Nova teorija glede predloga Lenarčiča za komisarja – se želi predsednik vlade znebiti koalicijskih partnerjev in zato izsiliti nove predčasne volitve?

Koalicijski partnerji so, kot kaže, vse manj zadovoljni s Šarčevim vodstvom vlade. Nezadovoljstvo je doseglo vrh s predlogom diplomata Lenarčiča kot evropskega komisarja, govorilo pa naj bi se celo o možnosti predčasnih volitev, ki bi se lahko zgodile že oktobra oz. novembra. Šarec namreč vodi v javnomnenjskih raziskavah, računa pa lahko tudi na podporo medijev. Za komentar smo prosili analitika Čiriča, ki ocenjuje, da je večja verjetnost, da nastane desnosredinska koalicija, kot pa, da bi se zgodile predčasne volitve.

 

Ta teden je predsednik vlade Marjan Šarec razburil koalicijske partnerje s tem, ko je kot kandidata za evropskega komisarja predlagal Janeza Lenarčiča. Kot navaja portal Požareport, je ta veljal za zlatega dečka nekdanjega premierja dr. Janeza Drnovška, izstopa pa po tem, da nima nikakršnih političnih izkušenj, doslej je deloval kot diplomat v Bruslju. Temu so se najglasneje uprli prav Socialni demokrati Dejana Židana, katerih ministri so glasovali proti omenjenemu kandidatu. Niso namreč skrivali želje, da bi bil za kandidata predlagan nekdo, ki je kandidiral na evropskih volitvah, pri čemer so si želeli, da bi bila kot kandidatka predlagana kar zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon. Tudi predsednik zdaj že propadle Stranke modernega centra Miro Cerar naj bi si želel položaja evropskega komisarja. Da je predlog Lenarčiča “dvojni strel v koleno”, je opozoril tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je izpostavil da je Lenarčič “sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU”. A je po mnenju Janše njegovo predlog v EU brez vsakršne teže. Na predlog se je odzvala tudi evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, ki je zapisala sledeče: “Marjan Šarec s predlogom Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo!”

Si želi Šarec na predčasne volitve in si tako okrepiti svoj položaj?
Nekateri viri znotraj koalicije naj bi zdaj napovedovali, da Šarec deluje v smeri čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev, ki bi se lahko zgodile že oktobra ali novembra letos. To se izkazuje v zanemarjanju mnenja svojih koalicijskih partnerjev, po drugi strani pa se vse težje upira skrajni Levici, ki ima v trenutni koaliciji nadkoalicijski status. Ta slednje s pridom izkorišča tako, da izsiljuje sprejem škodljivih ideoloških ukrepov. Za komentar glede dogajanja smo povprašali znanega političnega analitika Miloša Čiriča, ki je uvodoma dejal, da “se Šarec nedvomno pripravlja na volitve. A kljub temu več kot na dejanski pripravi na volitve dela na dvigovanju ugleda in moči svoje LMŠ. Na volitve namreč ne bo odšel, če pred tem ne bo obvladoval SMC oz. si je priključil, saj so njihovi poslanci pri tem ključni.”

Bolj verjeten je nastanek desnosredinske vlade
A kot poudarja, je večja verjetnost, da nastane desnosredinska vlada, kot pa da bi se zgodile predčasne volitve: “To je popolnoma možno, če v SMC niso zadovoljni. Na podlagi posamičnih dejanj, kot je nedavno glasovanje o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča se tega sicer ne da ocenjevati.” Kot ocenjuje Čirič, bi bilo vsaj 7 od 10 poslancev SMC bolj naklonjenih vstopu v desnosredinsko koalicijo, kot pa odhodu na predčasne volitve ali priključitvi LMŠ. Glede prihajajočega kongresa SMC je Čirič povedal, da bo stranka nedvomno propadla, če vodstva ne prevzame močna oseba. Glede Zdravka Počivalška, ki se omenja kot najverjetnejši naslednik Cerarja na vrhu SMC pa je povedal, da stranke ne bi prevzel z veseljem pač pa začasno. Kot možna koalicijska partnerja morebitne desnosredinske koalicije je še

Ankete režimskih agencij za merjenje javnega mnenja Šarčevi LMŠ napovedujejo zmago
Kljub temu, da ne glede na rezultate raziskav javnega mnenja iz volitev v volitve zmaguje SDS, Šarcu veliko optimizma vlivajo prav raziskave javnega mnenja, ki njegovi LMŠ napovedujejo zmago v primeru parlamentarnih volitev. Na prvo mesto sta ga postavili raziskava, ki jo je Ninamedia izvedla za TV Slovenije in je bila objavljena v nedeljo ter raziskava Mediane za Delo, katere rezultati so bili objavljeni v ponedeljek. Prva mu napoveduje 30,1 odstotka podpore, druga pa 22,6 odstotka podpore. Glede na raziskavi sledita SDS, SD. V parlament bi se uvrstila še NSi, skrajna Levica in DeSUS, medtem ko SNS raziskava Ninamedie pripisuje 2,7 odstotka podpore, raziskava Mediane pa 5,6 odstotka. Glede na obe raziskavi bi iz parlamenta izpadli tako SAB kot SMC. Čirič merjenje javnega mnenja komentira sledeče: “Vsakemu politiku so ankete pomembne, so pa po moji oceni netočne in ne predstavljajo realne slike. Še zmeraj menim, da je SDS najmočnejša, LMŠ pa po eni strani pridobiva na račun SMC, po drugi strani pa tudi zaradi Levice. Slednja je postala preveč agresivna, Šarec pa ima izrazito dobro retoriko, s katero obvladuje takšno volilno telo.”

Poleg anket Šarec po vsej verjetnosti v primeru volitev računa tudi na podporo medijev
Šarec prav tako v primeru predčasnih volitev računa na podporo medijev, ki v Sloveniji ne delujejo kot četrta veja oblasti, pač pa kot vladni propagandni stroj. Do vloge medijev je kritičen tudi Čirič, delovanje RTV Slovenije je komentiral sledeče: “RTV postaja popolnoma neprikrito ideološko levi medij, gredo se kulturni boj.” To je predvsem sporno, ker smo ta medij prisiljeni financirati plačniki RTV prispevka. Splošneje Čirič še ocenjuje, da je dobro, da je vlada nekoliko razbremenila plače, “kar je ljudem omogočilo, da zadihajo. A to nam še zmeraj ne pomaga, saj nimamo jasne politike, ne vemo, česa si želimo. Vodijo nas politiki, ki razmišljajo, kaj je priljubljeno in ne državniki, ki bi razmišljali o tem, kaj je za nas dobro. Šarec je dober politik, ni pa državnik.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine