4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Noro: Kako se Anje Kopač Mrak brani kritik, da je država oglobila človeka zaradi pomoči sosedu za 1.000 evrov? Sklicuje se kar na svoj “bebav” zakon

Poročali smo že, kako so agenti Fursa obkolili državljana Slovenije, ki je sorodniku in prijatelju pomagal pri popravilu strehe, in ga nato kaznovali z globo v višini 1.000 evrov. V svoji kolumni je dogajanje komentiral tudi nekdanji poslanec SDS Gorenak, ki poudarja, da bi namesto inšpektorjev Fursa ob tem morali obsoditi politike, ki so zakon sprejeli. Kopač Mrakova se je na Twitterju odzvala na dogajanje, pri čemer se je cinično sklicevala na bebav zakon, ki s poseganjem v zasebna življenja, tj. pomoč sorodnikom, sosedom ali prijateljem, mnoge spominja na totalitarne režime prejšnjega stoletja.

 

Na Nova24TV smo že v soboto poročali, kako je Finančna uprava RS s pištolami in čeladami obkolila in kaznovala poštenega človeka, ki je pomagal sorodniku pri obnovi hiše. Stane Povšič iz okolice Trebelnega na Dolenjskem je namreč na družbenem omrežju Facebook objavil: “Ker sem pri svojem prijatelju Jožetu pomagal brezplačno postaviti opaž in namestiti nazaj streho na njegovi 40 let stari hiši, me je gnila država kaznovala s 1.000 evri kazni.” Zapisal je še, da na izrečeno globo nima možnosti pritožbe, s prijateljem Jožetom sta namreč v sorodu, v četrtem kolenu, in mu zato po obrazložitvi “finančnih policajev” ne sme pomagati. Zapis je naletel na velik odmev in začudenje, Povšič pa je dodatno še pojasnil: “Finančna policija je sestavljena v ekipi 4 mož v čeladah in s pištolami.” S kombija so opazili hišo brez strehe in se ustavili ter jih dobesedno obkolili, legitimirali in nato njega, ker je z Jožetom “šele v 4. kolenu v sorodu, kaznovali s tisoč evri globe”.

Gorenak meni, da bi ob takšnem dogajanju morali obsojati politike, ki so zakon sprejeli
Inšpektorji Fursa se ob tem zagovarjajo, da so delovali v skladu z zakonom, zdaj pa se je na dogajanje v svoji kolumni odzval tudi nekdanji poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Vinko Gorenak, ki meni, da bi namesto inšpektorjev Fursa morali državljani obsoditi politike, ki so tak zakon predlagali, in poslance, ki so ga sprejeli: “Zakon, ki predpisuje take kazni za sosedsko pomoč, je bil sprejet leta 2011. Pod predlog zakona se je podpisal takratni minister za delo dr. Ivan Svetlik iz SD, operativno pa je pripravo zakona vodila in ga tudi zagovarjala njegova državna sekretarka dr. Anja Kopač Mrak, prav tako iz SD.” To se je dogajalo v času do tedaj najslabše vlade Boruta Pahorja, Gorenak pa navaja bizaren primer nekdanjega poslanca Marka Brulca, “ki je zakon vročekrvno zagovarjal in hitel razlagati, kako italijanski finančni policisti s helikopterji nadzirajo trganje grozdja in ugotavljajo, kdo dela na črno in kdo ne”.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine