11.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Naval tranzitnega prometa na hrvaške mejne prehode vse bolj nadležen za lokalne prebivalce – v Zgornjem Leskovcu okoli 200 protestnikov opozorilo na nevzdržne prometne razmere

V Zgornjem Leskovcu v občini Videm je dopoldan okoli 200 protestnikov dve uri z mirnim shodom opozarjalo na nevzdržne prometne razmere. Kot je za STA pojasnil pobudnik protesta Peter Jagarinec, so razmere v poletni sezoni nevzdržne, nastajajo večkilometrske kolone vozil, ob cesti pa ni pločnikov in javne razsvetljave.

 

Promet skozi Zgornji Leskovec se je po Jagarinčevi oceni močno povečal po lanski uvedbi vinjetnega sistema za mejni prehod v Gruškovju. Ker se večina turistov želi izogniti nakupu vinjete, se raje proti Hrvaški odpravi prek mejnega prehoda Zgornji Leskovec, je pojasnil.

Zaradi uvedbe omenjenega vinjetnega sistema so krajani Zgornjega Leskovca lani ustanovili civilno pobudo, ki je prvi protest pripravila septembra lani. Udeležilo se ga je okoli 100 domačinov.

Kot posebej prometno obremenjeno je Jagarinec izpostavil minulo soboto, ko je na cesti do mejnega prehoda Zgornji Leskovec nastala petkilometrska kolona, kar jim je onemogočilo vsakodnevne opravke.

Današnji shod so organizatorji prijavili policiji in pridobili dovoljenje za mirno prehajanje prehoda med gasilskim domov in cerkvijo ob cesti skozi Zgornji Leskovec, za zaporo državne ceste pa ga niso dobili, je Jagarinec pojasnil že pred dnevi.

“Ves čas tečejo pogovori z občino Videm, krajevno skupnostjo Leskovec, okoli rešitve problema, država pa nam ne prisluhne,” je dejal. Tudi današnjega dogodka so se po njegovih besedah udeležili predstavniki občine.

Od države občani z namenom izboljšanja prometne varnosti zahtevajo ureditev pločnika, kolesarske steze, postajališča za turiste z WC in koši za odpadke ter zmanjšanje prometa.

Po poročanju časnika Večer je vodstvo občine Videm pristojne v državi že nekajkrat opozorilo na nevzdržne razmere. Župan Vidma Branko Marinič je pristojne med drugim pozval, naj uredijo tudi možnost brezvinjetnega prehoda meje v Gruškovju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine