3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Naslednji teden v parlamentu: Odbor med drugim o predlagani denarni kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti

Piše: C. R.

Delovna telesa DZ bodo prihodnji teden med drugim razpravljala o predlagani denarni kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih, predlogu za odpravo zaostrenih finančnih pogojev za tuje študente ter novih rešitvah, s katerimi bi uredili področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali.

Odbor za notranje zadeve o predlagani denarni kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo na torkovi seji obravnaval predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Obsežno razpravo je pričakovati zlasti ob predlaganem dopolnilu koalicijskih poslancev, s katerim je predvidena globa od 500 do 1000 evrov za tistega, ki “se prepira, vpije ali se nedostojno vede” do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Takšno ravnanje bo lahko obravnavano kot prekršek tudi, če ga bo na kraju osebno zaznala pooblaščena uradna oseba.

Predlog dopolnila je pripravilo notranje ministrstvo, z njim pa soglaša tudi vlada. Notranji minister Aleš Hojs je pojasnil, da so se za to odločili, ker so ugotovili, da je policija ob takšnih primerih napadov nemočna. Po drugi strani so do predloga kritični v opozicijskih LMŠ, SD in Levica. Nasprotovanje so izrazili tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer ocenjujejo, da predlog nasprotuje sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice, ima zastraševalen učinek in vzpostavlja privilegirano kategorijo državljanov.

Na odboru za notranje zadeve tudi o predlogu za spremembo zakona o tujcih

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo v torek obravnaval predlog novele zakona o tujcih, ki ga je vložila Levica s podporo 40 poslancev, in sicer so podpise prispevali še poslanci iz vrst LMŠ, SD, SAB, poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Zavzemajo se za odpravo zaostrenih finančnih pogojev za tuje študente, ki jih je prinesla marca sprejeta novela zakona o tujcih. Ta je namreč kot pogoj za prebivanje tujega študenta pri nas uvedla izkazovanje finančnih sredstev v višini 5000 evrov.

V Levici so vložili tudi zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali predlog novele. Želijo namreč, da bi bila sprejeta še pred začetkom novega študijskega leta. Vlada predlaganih sprememb ne podpira.

Odbor za kmetijstvo o noveli zakona o zaščiti živali

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo obravnaval predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim želi vlada celoviteje urediti področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Predlog med drugim prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Cilj je tudi zmanjšanje števila zapuščenih mačk. Vpeljali bi označevanje mačk ter vpis mačke in njenega lastnika v centralni register hišnih živali.

Predlog uvaja tudi prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna. Prav tako bi prepovedali usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh. Novela dodatno določa nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali ter uvaja možnost izreka višjih kazni za prekrške. Med drugim so dopolnjene še določbe, ki urejajo področje nevarnih psov. Predlagana je uvedba prepovedi privezovanja psov kot načina bivanja psov, razen v določenih izjemah. Z zakonom pa bi predvideli tudi omejitve pri posedovanja “eksotičnih vrst” živali, kar bi sicer podrobneje določili z izvršilnim predpisom, poroča STA.

Časovnica dogajanja v parlamentu

TOREK, 7. 9.

14.00 seja odbora DZ za finance, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o dohodnini, novelo zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter novelo zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov.

14.00 seja odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog dopolnitev zakona o nadzoru državne meje ter novelo zakona o varstvu javnega reda in miru; 15 minut po koncu seja, na kateri bodo obravnavali predlog dopolnitve zakona o tujcih.

SREDA, 8. 9.

9.00 seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o prevozih v cestnem prometu ter poročilo o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2020.

9.00 seja odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o zaščiti živali.

13.00 seja odbora DZ za pravosodje, na kateri bodo obravnavali predlog dopolnitve zakona o delovnih in socialnih sodiščih ter predlog zakona o ustavitvi postopkov o prekrških po 14. točki prvega odstavka 57. člena v povezavi z drugo in tretjo točko prvega odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih in povrnitvi škode zaradi neustavne prepovedi omejitve gibanja in zbiranja prebivalstva zaradi preprečitve vnosa oziroma širjenja nalezljive bolezni covid-19 v državi in s tem povezanih izrečenih kazenskih sankcij za kršitve teh prepovedi oziroma omejitev.

ČETRTEK, 9. 9.

8.00 seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

12.00 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih ter novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

12.00 seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o trgovini ter predlog zakona o odpravi krivic zaradi izbrisa pravnih oseb iz sodnega registra v obdobju od 23. 7. 1999 do 16. 11. 2011.

PETEK, 10. 9.

9.00 seja komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bodo med drugim obravnavali začetek postopka za izbiro revizorja za Računsko sodišče RS ter poročilo o opravljenih postopkih inšpekcijskega nadzora nad porabo sredstev državnega proračuna v obdobju 1. 7. do 31. 12. 2020.

9.00 delno zaprta seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog stališča RS do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o potrošniških kreditih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine