16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na Svetih Višarjah danes romanje treh Slovenij

Na Svetih Višarjah se bodo danes že 31. leto zapored srečali Slovenci treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Romanje treh Slovenij je osrednje slovensko romanje na stičišču slovenskega, romanskega in germanskega sveta.

Na vrh Svetih Višarij se udeleženci lahko odpravijo peš po romarski poti ali z gondolo. Ponavadi se na Svetih Višarjah ob lepem vremenu zbere vsako leto več sto vernikov.

Tudi letos se bo romanje začelo na prostoru za cerkvijo Višarske Matere Božje ob 10.30 s predavanjem vrhovnega in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca z naslovom Tri Slovenije, ena identiteta.

Po predavanju bo slovesna sveta maša, ki jo bo letos skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval koprski škof Jurij Bizjak. Po maši pa bo na ploščadi za cerkvijo, ki jo krasijo poslikave Toneta Kralja, kulturni program.

Tako mašo kot kulturni program bosta s petjem in glasbo sooblikovala zbor Slovenski cvet iz severne Nemčije in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov. Dogodek organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi. Romanje sofinancira urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji-Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine