14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Minister Koritnik na Digitalnem vrhu v Talinu: »Digitalna preobrazba je lahko uspešna le, če jo spremlja zaupanje državljanov in podjetij«

Piše: L. B.

V ponedeljek, 6. in torek, 7. septembra 2021 je potekal Digitalni vrh (Tallinn Digital Summit 2021) v Talinu v Estoniji, katerega se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Ob robu vrha se je sestal s predstavnico Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU), estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko tehnologijo, generalnim direktorjem estonske vlade za informatiko, britanskim državnim sekretarjem za digitalizacijo, kulturo, medije in šport ter predstavnico podjetja Amazon Web Services.

Teme letošnjega Digitalnega vrha so bile področje povezljivosti, čezmejne infrastrukture in povezovanja ter geopolitična vprašanja. Posebno pozornost so tudi namenili vprašanjem zaupanja, transparentnosti in prostega pretoka podatkov ter razvoju novih tehnologij in storitev, ki so osredotočene na uporabnika.

Minister je nastopil na panelu o vzpostavitvi zaupanja vredne povezave skozi pobudo Tri morja, na katerem so sodelovali še Eva-Maria Liimets, estonska zunanja ministrica, Pawel Jabloński, državni sekretar na poljskem zunanjem ministrstvu in predstavnica litovske vlade Giedrė Balčytytė.

»V ta namen smo pripravili strategijo pametne specializacije in razvojno strategijo za digitalno Slovenijo, ki spodbujata podjetja in organizacije javnega sektorja, da digitalne tehnologije vključijo v svoje poslovne procese, izdelke in storitve. V preteklih mesecih smo se namreč naučili, da povezanost ni stvar izbire ali želje, ampak nuja, ki nam omogoča, da hodimo v šolo, delamo in komuniciramo z zunanjim svetom. V tem pogledu menim, da je bistveno izboljšati širokopasovno pokritost z uvedbo omrežja 5G,« je povedal minister Koritnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine