13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Med članicami zveze Nato Slovenija obrambi namenja zelo malo sredstev

Piše: STA, C. R. 

Slovenija je lani za obrambo namenila 1,26 odstotka bruto domačega proizvoda, kar jo še vedno uvršča med članice Nata z najnižjimi izdatki, kaže danes predstavljeno poročilo zavezništva. Za njo zaostajajo le tri države. Je pa medtem presegla cilj 20 odstotkov obrambnega proračuna za naložbe v opremo.

Slovenija je lani za obrambo namenila 734 milijonov evrov v tekočih cenah oziroma 620 milijonov evrov v cenah iz leta 2015, kar znaša 1,26 odstotka BDP. Leta 2021 je medtem namenila 645 milijonov evrov v tekočih cenah oziroma 581 milijonov v cenah iz leta 2015, kar pa znaša 1,24 odstotka BDP.

Tako kot predlani so od Slovenije tudi v letu 2022 v 30-članskem zavezništvu za obrambo manjši delež BDP namenile zgolj Belgija, Španija in Luksemburg.

Je pa Slovenija v lanskem letu z 21,3 odstotka presegla cilj petine obrambnega proračuna za naložbe v opremo. Predlani je za te namenila 15,7 odstotka.

Za Slovenijo v poročilu za 2022 pri tem zaostajajo tri članice več kot v poročilu za leto 2021, in sicer Albanija, Nemčija, Belgija, Kanada in Portugalska.

V infrastrukturo je lani Slovenija vložila 3,1 odstotka, v skupne operacije pa 22,3 odstotka obrambnega proračuna. Večji del, 53,3 odstotka pa je bilo namenjenega za plače vojakom in drugim, zaposlenim v obrambnem sistemu.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob današnji predstavitvi letnega poročila zavezništva pozdravil napredek držav članic pri povečevanju obrambnih izdatkov, a je treba storiti še več in hitreje.

“Premikamo se v pravo smer, a ne tako hitro, kot nevaren svet, v katerem živimo, zahteva,” je povedal. Izrazil je pričakovanje, da bodo voditelji članic zavezništva na julijskem vrhu v Litvi določili bolj ambiciozne zaveze, da bosta dva odstotka BDP spodnja meja naložb v obrambo, in ne več zgornja.

Državni zbor je sicer ravno danes obravnaval resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki predvideva dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP do leta 2030. Na sredinem glasovanju se resoluciji obeta široka podpora, podporo so ji odrekli samo v Levici.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine