12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Mar bodo vladajoči omejili še ceno kepice sladoleda?

Po padcu predloga o znižanju financiranja šolanja otrok na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja (in še nekaterih podobnih) je koaliciji na izredni seji parlamenta uspelo razveljaviti veto državnega sveta na zakon, s katerim parlament niža zaslužke nepremičninskih posrednikov pri oddajanju stanovanj. Posredovanje na trgu je zahtevala Levica Luke Mesca, ker ocenjujejo, da posredniki preveč gulijo najemnike, znižanje marž pa je postavila kot pogoj, da bi še podpirala vlado. Podobno omejitev bi parlament lahko uvedel že lani, a takrat ni bilo dovolj glasov, ker tega, kar je zdaj zahtevala, ni podprla prav Levica.

 

Proti odpravi veta je glasoval en sam poslanec vladne koalicije, nekdanji minister Marko Bandelli, še dva iz SAB sta se vzdržala. Vsi drugi vladajoči poslanci, tudi oba manjšinca, so poseg na trg podprli.

Za odpravo veta bi zadoščalo 46 glasov, Levici je uspelo zbrati 51 glasov poslancev. Pomislekov pa je bilo sicer kar nekaj. V SMC so se začudili, ker so skoraj enake omejitve, ki jih je na koncu mandata predlagala vlada Mira Cerarja in jih je tudi z vetom ustavil državni svet, lani propadle zaradi nepodpore Levice, ki jih zdaj sama predlaga. Gregor Perič (SMC) je to, kako so jih Mesčevi “opeharili”, opisal tako: “Na koncu naj še enkrat spomnim, da je bil v mandatu prejšnje vlade predlagan nov zakon o nepremičninskem posredovanju. Zakon po izglasovanem vetu v državnem zboru ni dobil zadostne podpore, njegov cilj pa je bil isti kot cilj tega zakona danes, torej zaščita potrošnikov v prometu z nepremičninami. Še več. V obeh primerih so bile problematizirane vsebinsko enake rešitve in samo ugibamo lahko, zakaj.”

Iz vladnih in koalicijskih strank pa je bilo slišati tudi o kršenju ustave in pravil Evropske unije.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine