10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Maksuti in Zorko: Erjavčev položaj v DeSUS edina možnost njegovega političnega preživetja

Napoved Karla Erjavca, da bo ponovno kandidiral za predsednika DeSUS, je po oceni analitikov Andraža Zorka in Alema Maksutija pričakovana, saj je to edina možnost njegovega političnega preživetja. “Očitno nima druge alternative,” pravi Zorko, ki pa te stranke ne bi odpisal. Medtem Maksuti meni, da je DeSUS na pol mrtva, z Erjavcem ali brez njega.

Erjavec po mnenju analitika Zorka iz Valicona na januarskem kongresu ne bo imel konkurenta. Možnost, da bi stranko prevzel Igor Šoltes, je v vodo padla z evropskimi volitvami, na katerih je bil strankin vodilni kandidat, je ocenil v današnji izjavi za STA.

Politični analitik Maksuti pa ne želi ugibati, ali se bo Erjavcu kdo postavil po robu. A meni, da si nihče ne želi biti predsednik DeSUS, ker obstaja velika verjetnost, da na naslednjih volitvah ne pride v parlament, z Erjavcem ali brez njega. Kot je spomnil, DeSUS že 15 let stavi na isto karto, ker se ne profilira nihče drug, ki bi jo lahko potencialno prevzel.

DeSUS za Maksutija na pol mrtva, Zorko je še ne bi odpisal

Erjavec je po njegovih besedah politično izjemno sposoben preživetja, tudi kot minister bo obstal, dokler bo obstajala ta vlada. “Upanje, ki ga ima, da se bodo s kom združili, ali pa da bodo spet preskočili parlamentarni prag, je Erjavčevo edino upanje,” meni Maksuti in dodaja, da zunaj teh okvirov Erjavec sploh ne obstaja kot politik in je dejansko politično mrtev.

Sicer pa Maksuti ocenjuje, da je DeSUS “praktično na pol mrtva stranka” ne zaradi slabega dela stranke ali Erjavca, ampak zaradi pojava novih akterjev. Izpostavil je močno razdrobljenost levo-liberalnega političnega pola. “Slovenska levica ali sredina bosta potrebovali novo ime oz. novo stranko, ki bo ta pol lahko združila pod skupnim dežnikom,” je dejal analitik.

Zorko pa nasprotno meni, da DeSUS ne tone. Na zadnjih volitvah v DZ so izgubili precej volivcev, kar pa pripisuje predvsem temu, da so se zelo jasno levo umestili. Spomnil je, da je DeSUS vedno imela volivce z desne in leve in dvomi, da se bodo volivci, ki so jih na zadnjih volitvah zapustili, vrnili.

Po njegovem mnenju bi bilo sicer najbolj smiselno, da bi Erjavec sledil vzoru predsednika SMC Mira Cerarja, ugotovil, da očitno ni šel v pravo smer, in ne bi več kandidiral na kongresu. “A tu gre bolj za vprašanje političnega preživetja osebnosti Erjavca, ki očitno nima druge alternative, kot da ostane predsednik DeSUS,” ugotavlja Zorko. Ob tem verjame, da ima Erjavec dovolj podpore v stranki za ponovno izvolitev, vprašanje pa je, kaj se bo potem s stranko zgodilo.

Ocene v smislu, da je neka stranka politično mrtva, se mu zdijo sicer malo pretirane oznake. Po njegovem mnenju namreč trenutno izmerjene javnomnenjske podpore ne smemo gledati kot merilo. “Sedanje ankete so indikator vsega drugega, le razpleta naslednjih državnozborskih volitev ne,” je poudaril Zorko. Erjavec je po njegovih besedah vendarle predsednik stranke z enim najdaljših stažev, DeSUS pa je stranka, ki je največ časa preživela v vladnih koalicijah. “Erjavec je politični lisjak, ki se je še vedno znašel,” je spomnil analitik in dodal, da stranke DeSUS in tudi Erjavca ne bi odpisal.

Različno tudi o usodi SMC

Prav tako Zorko ne bi odpisal SMC. Po njegovem mnenju jo lahko sedanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se ga omenja kot najverjetnejšega naslednika Cerarja, do naslednjih volitev dvigne na raven odstotkov na zadnjih volitvah. “Stranka namreč nima več kaj izgubiti, nižje od sedanjih javnomnenjskih volitev ne more biti, kar je zanjo dokaj ležerno izhodišče,” ugotavlja Zorko. V primerjavi z DeSUS je SMC po njegovem mnenju v boljšem položaju, ker je druga najmočnejša vladna stranka. “Njihova realna moč je precej večja, kot je trenutno vrednost njihove delnice po javnomnenjskih raziskavah,” je prepričan.

Če bo Počivalšek prevzel SMC, je po njegovem mnenju veliko možnosti odprtih, predvsem zato, ker je poseben format, ki ga v slovenski politiki trenutno še ni: “Na nek način bo nov obraz, je svojevrsten, svojeglav.” Teoretično je možno, da stranko vrne na 10 odstotkov, praktično pa bomo videli, kako se bo obnesel, zlasti v odnosu z mediji. Če se SMC, ki ideološko ni enoznačno pozicionirana, s Počivalškom predvsem v ekonomskem smislu profilira malo bolj desno, jim lahko to prinese glasove, meni Zorko.

Medtem pa je po Maksutijevem mnenju SMC politično truplo, bila je projekt za en mandat. Počivalšek je politično nepismen oz. ne razume, kako deluje javno mnenje, je ocenil in dodal, da je vprašanje, ali bo SMC vzdržala cel mandat v okviru parlamentarne skupine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine