22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Ljubljanski mestni svetniki leto začenjajo z vsebinsko pestro sejo

Pred ljubljanskimi svetniki je prva letošnja seja, na dnevnem redu pa jih čaka več kot 20 točk. Med drugim se bodo lotili upravljanja z odpadki, poslovnih načrtov mestnih podjetij, prostorskih aktov, obravnavali bodo tudi načrte upravljanja Plečnikove zelene promenade, promenade ob nabrežjih mostov reke Ljubljanice in Rimskega zidu na Mirju.

Ljubljanski mestni svetniki se bodo lotili dopolnjenega osnutka prostorskega načrta za območje hotela Zlatarne Celje na Bavarskem dvoru. Ta med drugim predvideva, da Pražakova ulica ne bo več slepa, temveč se bo priključila na Slovensko cesto. Ko bodo svetniki potrdili končni predlog sprememb prostorskega načrta, bo morala Zlatarna Celje spremeniti gradbeno dovoljenje, saj ji ta med drugim ne dovoljuje ureditve dovoza do hotela iz Slovenske ceste.

Svetniki bodo danes v okviru projekta nominacije del arhitekta Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine obravnavali tudi načrte upravljanja Plečnikove zelene promenade, promenade ob nabrežjih mostov reke Ljubljanice in Rimskega zidu na Mirju.

Na dnevnem redu so tudi poslovni načrti javnih podjetij Žale ter Ljubljanska parkirišča in tržnice. Žale za letos načrtujejo slabih 40.000 evrov dobička, kar je manj kot je ocena za lansko leto. Manjši načrtovani dobiček je posledica manjšega fizičnega obsega poslovanja pri pogrebni dejavnosti in povečanja nekaterih stroškov, izhaja iz gradiva za današnjo sejo. Prihodki naj bi se okrepili za skoraj dva odstotka na 8,9 milijona evrov. Ljubljanska parkirišča in tržnice naj bi zabeležila dobrih 300.000 evrov dobička, kar je manj od lanskega, prav tako pa naj bi se za okoli dva odstotka okrepili prihodki. Ustavili naj bi se pri dobrih 18 milijonov evrov.

Na dnevnem redu današnje seje je še osnutek odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v občini. Ta med drugim prinaša spremembe pri uporabi podzemne zbiralnice odpadkov. Uporabniki bodo lahko po novem, če bodo svetniki prikimali osnutku in nato še končnemu predlogu, vanje odložili le še 30 litrov mešanih komunalnih odpadkov in 10 litrov bioloških odpadkov naenkrat. Spremenjene bodo tudi globe, in sicer uporabniku, če bo odložil odpadke zraven podzemne zbiralnice, namesto 800 evrov kazni grozi 200 evrov globe, če pa bo odpadke odložil kjerkoli drugje, ga čaka 1000 evrov globe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine