22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Le četrtina obrtnikov podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Obrtniki in podjetniki si v letu 2020 želijo bolj fleksibilno delovno zakonodajo, razbremenitev stroškov plač, odpravo birokratskih ovir ter pravico do polne pokojnine ob nadaljevanju dejavnosti po upokojitvi. Le četrtina vprašanih se strinja z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je med drugim pokazala anketa OZS.

V anketi, v kateri je sodelovalo 560 obrtnikov in podjetnikov, je 42 odstotkov vprašanih dejalo, da v svojih podjetjih že občuti ohlajanje gospodarstva. 85 odstotkov vprašanih od vlade pričakuje odpravo birokratskih ovir in razbremenitev stroškov plač, so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Dobra polovica vprašanih meni, da bo ukrep Banke Slovenije glede zaostritve pogojev kreditiranja prebivalstva vplival na njihovo poslovanje, saj se bo zmanjšala domača potrošnja.

78 odstotkov anketirancev se strinja s predlogom OZS, da morajo imeti upokojeni obrtniki in podjetniki pravico, da nadaljujejo s svojo dejavnostjo tudi po upokojitvi, ob tem ohranijo polno pokojnino in plačujejo polne prispevke. Le 25 odstotkov vprašanih pa se strinja z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V anketi so obrtnike in podjetnike vprašali tudi, katere zakonodajne spremembe se jim zdijo najbolj nujne. Izpostavili so fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje ter drugačno ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu. Takoj zatem sledi zahteva, da breme nadomestil v času bolniške odsotnosti prej preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Anketo je OZS izvedla med svojimi člani med 18. in 31. decembrom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine