15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kršitelj človekovih pravic Florjančič sklical okroglo mizo o pravni državi, tam tudi Fajonova in Brglez ter številni, ki ne spoštujejo odločb ustavnega sodišča!

V Državnem zboru je petek potekala prava farsa – okrogla miza o pravni državi – ki pa je bila sklicana kar na pobudo partijskega sodnika Damijana Florjančiča in velikega kršitelja človekovih pravic, ki si v zadnjem času prizadeva utišati sodnike, ki opozarjajo na zlorabe, ki si jih privošči sodniška oligarhija. Ne preseneča, da so bili na okrogli mizi najglasnejši prav predstavniki stranke SD, naslednice ZKS, ki so še danes največji kršitelji človekovih pravic, med drugim se dobesedno norčujejo iz odločb ustavnega sodišča. Poleg ministrice za pravosodje Andreje Katič in predsednika te stranke Dejana Židana sta bila tam prisotna tudi evropska poslanca Tanja Fajon in Milan Brglez!

V petek so se v Državnem zboru na okrogli mizi z naslovom Temelji pravne države sestali predstavniki treh vej oblasti, odvila pa se je na pobudo predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča. Po njegovih besedah gre namreč za eno temeljnih vprašanj naše demokratične ureditve. Vprašal se je, ali “vsi mi, ki dnevno govorimo o pravni državi, vemo, o čem govorimo” ter ali imajo enake poglede na to vprašanje. Ko se pod vprašaj postavi podobno razumevanje načel pravne države, mora namreč tista veja oblasti, ki se čuti prizadeta, odreagirati, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal Florjančič. In to se je po njegovih besedah v zadnjih letih dogajalo, saj se je sodna veja oblasti v nekaterih primerih čutila prizadeto v smislu krnjenja njene temeljne pristojnosti.

Pobudnik okrogle mize Florjančič je znan kršitelj človekovih pravic, kot predsednik Vrhovnega sodišča pa skuša utišati tiste, ki opozarjajo na napake
Prav pobudnik okrogle mize Florjančič je sam velik kršitelj človekovih pravic, kot smo na Nova24TV že poročali, je ta po mnenju poznavalcev dvoličen, obračal naj bi se po vetru, poleg tega naj ne bi bil strokoven. Sicer pa ga javnost pozna kot tistega sodnika, ki ga je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša imenoval v senat, ki je odločal po zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Da je o pritožbi Janeza Janše v zvezi s Patrio odločal senat Vrhovnega sodišča, katerega del je bil tudi Florjančič ter da je ta senat okužen s totalitarno miselnostjo, pa so pisali tudi v Demokraciji. V zadnjem času na kršitve človekovih pravic, ki jih povzroča sodna oligarhija opozarja tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, s tem pa je deležen številnih šikaniranj. Vrhovno sodišče pod vodstvom Florjančiča je namreč proti njemu vložilo zahtevo za začetek postopka pred Komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu. Vse to samo zato, ker se je kljub njegovi prepovedi odzval vabilu predsednice odbora za pravosodje državnega zbora na 9. sejo tega odbora, ki je potekala 10. maja 2019. Zlasti je pri tem paradoksalno, da mu v isti zahtevi očita tudi dejstvo, da je na seji, ki se je je kljub prepovedi udeležil, jasno in glasno povedal, da mu je predsednik prepovedal udeležbo na njej.

Predsednik Ustavnega sodišča kritičen do nespoštovanja odločb ustavnega sodišča
V Sloveniji smo sicer priča kroničnemu nespoštovanju odločb ustavnega sodišča, pri odpravi neustavnosti Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja pa smo bili priča pravemu norčevanju s strani pristojnega ministra dr. Jerneja Pikala, ki tako nadaljuje s kršenjem pravice otrok in njihovih staršev do izbire izobraževanja. Kot še poroča STA, je o tem na okrogli mizi spregovoril predsednik Ustavnega sodišča Rajko Knez, ki meni, da po skoraj 30 letih novega pravnega sistema včasih še vedno ne razumemo samih temeljev delovanja pravne države in načela delitve oblasti. Dejstvo, da trenutno neizvršenih ostaja še deset odločb ustavnega sodišča, je po njegovih besedah zaskrbljujoče, pri čemer se Knez boji, da se bo ta trend nadaljeval. Nespoštovanje odločb po njegovih besedah ne kaže le na nemoč ustavnega sodišča, pač pa kaže tudi na odnos do celotnega pravnega reda.

Na okrogli mizi najbolj glasni prav pripadniki SD, ki najbolj grobo kršijo človekove pravice
Najbolje zastopani na okrogli mizi, kot kaže so bili prav predstavniki Socialnih demokratov, stranke, ki kot pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije že desetletja krši človekove pravice in se požvižga na pravno državo. Ministrica za pravosodje in pripadnica te stranke Andreja Katič, ki je na okrogli mizi izpostavila željo po zagotovitvi pogojev za učinkovito in pravično pravosodje je verjetno najboljši primer tega, da pri SD ne gre le za pravno nasledstvo ZKS, pač pa pri tem ostajajo enake tudi vrednote. Ta se namreč redno udeležuje rdeče orgije, ki vsako leto poteka na Graški gori pod geslom “Pod rdečo zvezdo smo bili močnejši.” Glede na to, da so pod rdečo zvezdo brez sojenja uspeli umoriti več deset tisoč ljudi, ne preseneča, da jim ta simbol daje občutek moči. Oglasil se je tudi predsednik te stranke Dejan Židan, ki je povedal, da je bila petkova okrogla miza prva iz ciklusa strateških družbeno pomembnih razprav v DZ. Še letos načrtujejo podnebno razpravo, v prihodnjem letu pa se bodo v DZ pogovarjali še o položaju kulture v digitaliziranem svetu, nacionalnem vprašanju v moderni državi ter položaju Slovenije v EU.

Na okrogli mizi tudi najbolj pravoverna partijca Fajonova in Brlgez
Florjančičevega dogodka se je z zanimanjem udeležila tudi zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisala: “V Sloveniji se stanje pravosodja izboljšuje, ni pa otpimalno. Nosilci javnih funkcij lahko največ prispevamo, če se zavedamo, da ima vsaka izrečena beseda veliko težo. Naši argumenti morajo biti odgovorni. Naj to velja za vse! Z okrogle mize Temelji pravne države. #državnizbor”

Tam ni manjkal niti radikalec dr. Milan Brglez, ki je poletne počitnice izkoristil za romanje v Trier, rojstni kraj Karla Marxa, na okrogli mizi pa ni prišel na vrsto za razpravo “zaradi drugih vnaprej dogovorjenih in neodložljivih obveznosti.” Brglez je sicer kot predsednik državnega zbora na podlagi laži javno spodbujal k nezakoniti prepovedi rock koncerta!

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine