6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Kmetijsko ministrstvo in trgovci o odpravi nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Jože Podgoršek se je danes sestal s predstavniki trgovskih podjetij in Trgovinske zbornice Slovenije. Govorili so o odpravljanju nepoštenih praks v verigi preskrbe s hrano, obravnavali pa so tudi pojasnila glede novih določb zakona o kmetijstvu v zvezi z nepoštenimi praksami, so sporočili z ministrstva.

Nove določbe zakona o kmetijstvu, ki bodo veljati začele v začetku prihodnjega leta, je Slovenija pripravila še pred implementacijo evropske direktive, ki bo veljala za promet s kmetijskimi in živilskimi proizvodi, s katerimi se trguje v verigi preskrbe s hrano.

Dogovor o prepovedi nepoštenih trgovinskih praks v prehranski verigi sta Svet EU in Evropski parlament dosegla v sredo. Dogovorjeni ukrepi, ki sledijo predlogu Evropske komisije, gredo v smeri varovanja podjetij in kmetij, ki imajo letno do 350 milijonov evrov prometa. Zajemali bodo tudi varstvo potrošnikov.

Prvič bodo v direktivi navedene tudi prepovedane nepoštene trgovinske prakse, določene prakse pa bodo dovoljene le, če bodo predhodno dogovorjene med pogodbenimi strankami. Direktiva bo veljala za vse deležnike v verigi preskrbe s hrano.

Predstavniki trgovskih podjetij so na sestanku medtem izpostavili spremembe, ki jih prinaša zadnja novela zakona o kmetijstvu pri njihovem poslovanju. Posebej so izpostavili določena nedovoljena ravnanja, ki bodo z januarjem prepovedana in naj bi zahtevala drugačen način poslovanja.

Na sestanku je sodeloval tudi Igor Hrovatič, ki ga je vlada v četrtek za pet let imenovala za novega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Hrovatič je na tem položaju nasledil Podgorška.

Zadnje novice

Sorodne vsebine