17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Kje so pozivi medijev in “uglednih” mnenjskih voditeljev k Jankovićevemu odstopu?! Zaradi poročila KPK je v preteklosti padla vlada, o posledicah na Magistratu pa vse tiho je bilo …

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je KPK pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića ravnala zakonito. Takrat se je izkazalo med drugim to, da je Janković prejel za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednimi prihodki. A kot kaže, Janković zaenkrat ne namerava odstopiti s svoje funkcije, saj več kot očitno v Sloveniji veljajo dvojni standardi za pripadnike globoke države in vse preostale. Samo spomnimo naj, da je zaradi podobnega poročila padla druga Janševa vlada, čeprav je bilo poročilo KPK nato po odločitvi vrhovnega sodišča odpravljeno, sedanji predsednik KPK Štefanec pa je celo priznal politično odločanje predhodnika Klemenčiča v primeru poročila o Janševem premoženju. Da ne gre za naključje, dokazuje tudi delovanje medijev in nekaterih ključnih akterjev globoke države v dogajanjih pred tem. Že malo po volitvah je Türk izrecno nasprotoval temu, da bi Janša sestavil vlado, saj je bil vpleten v kazenski postopek, ko pa je bila situacija enaka lansko leto pred lokalnimi volitvami, pa je Türk brez oklevanja eksplicitno podprl spornega Jankovića. V prvem primeru so Türka mediji hvalili, Delo ga je okronalo za portret tedna, v drugem primeru pa so bili, tako kot danes, tiho.

 

Ljubljanski župan Zoran Janković se pogosto na očitke o korupciji cinično odzove z mislijo: “Ni pošteno, da sodijo mediji, ulica ali gostilna. Sodijo naj sodišča.” S tem se izogiba sprejemu objektivne odgovornosti zaradi številnih napak, ki so se zgodile v času njegovega vodenja Mestne občine Ljubljana, prav tako pa ni odstopil niti, ko je bilo javnosti razkrito izsiljevanje matere samohranilke, farmacevtke, od katere je Janković zahteval spolne odnose v zameno za službo v Lekarni Ljubljana. Kot smo na Nova24TV že poročali, je vrhovno sodišče zdaj zavrnilo revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića postopala pravilno in zakonito. S tem se je zaključil večletni postopek nadzora Jankovićevega premoženjskega stanja, so sporočili s KPK.

Janković med letoma 2006 in 2012 prejel za 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednimi dohodki
Omenjeno poročilo KPK je razkrilo, da je Janković v času opravljanja funkcije župana in poslanca v obdobju med 17. novembrom 2006 in 24. majem 2012 na svoje bančne račune pri različnih bankah prejel skupno za kar približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso bila povezana z rednim osebnim dohodkom ali drugimi običajnimi prilivi. Od tega je bilo za 208 tisoč evrov nakazil rezultat verižnega nakazovanja med gospodarskimi subjekti Jankovićevega kroga. S tem, ko je vrhovno sodišče kot neutemeljeno zavrnilo Jankovićevo zahtevo za revizijo, so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva. Janković je najprej na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala novembra 2015.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine