6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Jožef Lenart: Zaradi nesorazmernosti in nerazumnosti je čas za spremembe na področju kaznovalne politike

Kaj namerava storiti ministrica za pravosodje na področju kaznovalne politike, da do nesorazmernosti in nerazumnosti pri določanju kazni v primerih hujših kaznivih dejanj, denimo v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ne bo več prihajalo?

Poslanec Jožef Lenart je na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s sorazmernostjo določenih kazni zapora. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Nedavno sem v medijih zasledil, da je bila na mariborskem okrožnem sodišču 26-letnemu Hrvatu za kaznivi dejanji v zvezi s spolno nedotakljivostjo in ropom izrečena oziroma določena skupna kazen zapora pet let in tri mesece. Omenjeni se je pogodil z državnim tožilstvom in dejanje priznal. Sodišče je temu v veliki meri sledilo. Menim, da je takšna kazen zapora glede na storjeni kaznivi dejanji, posebej zaradi kaznivega dejanja v zvezi s spolno nedotakljivostjo, nesorazmerna, nepravična in preblaga. 

Še posebej v primerjavi z drugimi obsodbami za primerljiva kazniva dejanja, kot je v primeru z ropi na območju Celja iz novembra 2019. Storilcu je bilo v omenjenem primeru, za štiri oborožene rope, določena kazen zapora 17 let. Takšna kaznovalna politika se mi zdi nerazumna. Še posebej z vidika, da se je, na primer, 26-letnemu Hrvatu, ki ima večletno in ponavljajočo se kriminalno dejavnost, določilo kazen 5 let in 3 mesece zapora (pri čemer je šlo za oborožen rop, ugrabitev in posilstvo).

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Kako ocenjujete takšne razlike v določitvi kazni zapora v zgoraj omenjenih primerih in kaznovalno politiko?

2. Kaj nameravate storiti na področju kaznovalne politike, da do takšnih nesorazmernosti in nerazumnosti pri določanju kazni v primerih hujših kaznivih dejanj, kot v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ne bi prihajalo?

3. Prosim za pregled določenih kazni v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost od leta 2009 dalje.

4. Kdaj se bo začela gradnja zaporov na Igu in v Dobrunjah?

5. Koliko oseb je priprtih oziroma v zaporih zaradi omogočanja nezakonitega prehajanja državne meje in v katerih zaporih?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine