11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Jelka Godec: Kaj je Aleš Šabeder v času ministrovanja storil v smeri krepitve e-zdravja?

Katere aktivnosti so bile izvedene na Ministrstvu za zdravje, da imajo ali bodo imeli bolniki na enostaven način po elektronski poti možnost dostopa do zdravstvenih podatkov in diagnoz ter cen in vrednosti opravljenih storitev?

Poslanka Jelka Godec je na ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s strategijo e-zdravja. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Na predstavitvi za ministra za zdravje konec letošnjega marca ste dejali, da Slovenija nima strategije e-zdravja. Ob tem ste naredili primerjavo z Estonijo in bili mnenja, da bi morali tudi v Sloveniji bolniki imeti dostop do svojih zdravstvenih podatkov in diagnoz. Po vaših besedah bi morali imeti bolniki informacijo tudi o cenah in vrednosti storitev, ki so bile zanje opravljene. 

Prav tako ste dejali, da morajo imeti bolniki možnost enostavnega dostopa po elektronski poti, ker zdravstveni sistem ne sme biti sam sebi namen, in da so bolniki ter uporabniki upravičeni do izobraževanja, da lahko uporabljajo ta zdravstveni sistem. 

Glede na navedeno vas zvezi s strategijo e-zdravja sprašujem naslednje:

1. Zanima me, ali ima Slovenija v tem trenutku strategijo e-zdravja? V kolikor jo ima, me zanima, kje je strategija dostopna?

2. Na kašen način lahko danes bolniki dostopajo do svojih zdravstvenih podatkov in diagnoz? 

3. Kako je bolnikom in uporabnikom omogočen dostop do cen in vrednosti opravljenih storitev? 

4. Kako lahko bolniki kot plačniki v zdravstveno blagajno prosto izbirajo, kje in kdo bo zanje opravil zdravstveno storitev, ki jo potrebujejo?

5. Katere aktivnosti ste sprejeli in izvedli na Ministrstvu za zdravje, da je/bo bolnikom na enostaven način po elektronski poti možen dostop do zdravstvenih podatkov in diagnoz ter cen in vrednosti opravljenih storitev? 

6. Ali so bolniki in uporabniki upravičeni do izobraževanja, da lahko uporabljajo ta zdravstveni sistem in na kakšen način?

7. Kako se Slovenija informacijsko povezuje z drugimi članicami Evropske unije na področju zdravstva? Pri tem me zanima, kakšne so prednosti in slabosti teh povezav in kakšna je dodana vrednost povezav za Slovenijo? Prosim za odgovor s konkretnimi primeri.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine