12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Je Slovenija ostala brez zaščitnih mask in zaščite pred smrtonosnim koronavirusom, ker jih je vlada poslala na Kitajsko?

Na nas se je obrnil bralec, ki se je pozanimal, ali pri podjetju 3M, glavnim distrubuterjem zaščitnih mask v Sloveniji, lahko dobi zaščitno masko Respirator 3M 9332 FFP3, edino dovolj dobro za zaščito pred nalezljivim koronavirusom. Odgovor pa je naravnost alarmanten, saj je popolnoma zmanjkalo vseh zaščitnih mask, nova pošiljka pa bo prišla komaj v štirinajstih dneh. Prav tako se z izgovorom, da maske ne nudijo zaščite, o stanju številčnosti mask izogibajo na ministrstvu za zdravje. Spomnimo, da je vlada 14. februarja na Kitajsko poslala milijon dvesto tisoč zaščitnih mask. 

“Šarec in ministrstvo za zdravje so kot Stalin, ki je vzel vso žito Ukrajincem in ga poslal na zahod. Te budale so zbrale vse maske in jih poslali na Kitajsko. Sem klical 3M pa pravijo, da v naslednjih 14 dneh bodo težko kaj dobavili,” je ekskluzivne informacije z nami delil naš bralec.

Vlada Marjana Šarca v odstopu pa nima pojma, kako sploh reagirati, niti še nismo prejeli informacij, koliko zaščitnih mask sploh imamo na zalogi pred smrtonosnim koronavirusom. Namesto, da bi zalogo zaščitnih mask ob izbruhu pandemije zadržali v Sloveniji, so kot kaže, vseh milijon dvesto tisoč zaščitnih mask poslali na Kitajsko.

Javnost odrezana od ključnih informacij
Koronavirus je najhujša zdravstvena grožnja v tem trenutku. Veliko držav je sprejelo takojšnje nujne ukrepe ob njegovem pojavu pred mesecem dni na Kitajskem, vlada Marjana Šarca v odstopu pa se problema sploh ni lotila resno. Dokler ni izbruhnila množična pandemija koronavirusa v bližnji Italiji. Dodatna težavo za Slovenijo predstavlja, da se vse to dogaja v bližini slovenske meje, saj so Italijani so že postavili karanteno, od Slovenije oddaljeno vsega 350 metrov v vojašnici Lazzareto- San Bartolomeo. Slovenska demokratska stranka pa med tem sprašuje ministrstvo za zdravje, koliko kakovostnih zaščitnih mask je dejansko na voljo za prebivalstvo, za zdravstveno osebje, za zaposlene na izpostavljenih točkah ter kakšni bodo ukrepi, če bi zaščitnih mask zmanjkalo? Odgovorov in pojasnil do tega trenutka javnost še ni prejela, le izgovore, da maske ne nudijo ustrezne zaščite pred koronavirusom.

Blaž Mrevlje opozarja na nevarnost že dlje časa, a so ušesa odgovornih na ministrstvu za zdravje popolnoma gluha
Blaž Mrevlje že dlje časa opozarja na probleme v slovenskem zdravstvu. Pred leti je razkril, da v slovenskem zdravstvu vsako leto izgine 400 milijonov evrov zaradi korupcije. Ob pojavu koronavirusa na Kitajskem je večkrat javno izzval in povprašal slovenske oblasti, ali so pripravljene na pandemijo koronavirusa v Sloveniji. “Nalijmo si čistega vina – Slovenija ni pripravljena! Vse ostalo je zavajanje javnosti. Kako bo, če pride do epidemije, izgledalo v praksi? Nekaj številk. Vzemimo za primer UKC Ljubljana, lahko pa opisano v nekaj manjših številkah aplicirate na katerokoli slovensko bolnišnico. Ljudje s sumom na okužbo s koronavirusom se bodo zatekli v svoj lokalni zdravstveni dom od tam pa bodo poslani na Splošno nujno medicinsko pomoč, na Infekcijsko kliniko ali na Internistično prvo pomoč,“ je v kolumni na Portalplusu zapil Mrevlje.

Institut za javno zdravje uporabo zaščitnih mask ne priporoča?!
Podobno kot naš bralec se je o dostopu nujnih zdravniških mask pozanimal tudi Mrevlje. V lekarnah v Kosezah so mu odgovorili, da mask s certifikatom FFP3 ali N95 ni. Enak odgovor je dobil o zmanjkanju mask v lekarnah Kranj, Žiri, Štorah, Šentjurju, v nekaterih lekarnah v Ljubljani, Ivančni Gorici in Škofji Loki. Zaposlena v lekarnah Koseze pa je dobila le splošni dopis Nacionalnega Inštituta za javno zdravje, da si naj umiva roke. Slovenski državljani smo lahko tudi pomirjeni, saj v dopisu piše, da glede na trenutno epidemiloško situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. Zelo radi bi slišali slovenske uradnike na NIJZ, če bi podobne umirjene misli delili v sosednji Italiji, Franciji, Južni Koreji ali na Kitajskem.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine