22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Je ministrica za digitalno preobrazbo namenoma odstranila najboljši zavod za e-opismenjevanje

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Simbioza je organizacija, ki je naredila največ za e-opismenjevanje starejših pri nas. Zato je povsem nerazumljivo, da je bila izločena iz seznama ponudnikov e-veščin za starejše zaradi ‘pomanjkanja kompetenc’. Upam, da bo ta napaka nemudoma odpravljena,” je zapisal nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Zavod, ki med drugim sodeluje tudi s Facebookom in Googlom, se namreč ni znašel na seznamu izvajalcev tečajev digitalnih veščin za starejše od 55 let – ministrstvo zaenkrat ni pojasnilo, katere kompetence naj bi primanjkovale Simbiozi in kdo točno je o tem odločal.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je te dni objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katera se lahko vključijo starejši od 55 let – sploh če želijo izkoristiti digitalne bone za nakup računalniške opreme. V prvih dneh je sicer videti, da prijave ne potekajo najbolj gladko, mnogi se pritožujejo, da izvajalcev izobraževanj ne prikličejo na telefon, ponekod pa naj bi bila vsa mesta že zasedena – čeprav se je prijavljanje šele dobro začelo. Razlog za to zagato naj bi bil predvsem v tem, da je povpraševanja mnogo več, kot pa je na voljo prostih mest. Nekateri izvajalci izobraževanj, pa se očitno na seznamu niti niso znašli, pa čeprav so imeli za to prav vse potrebne reference.

Siol tako poroča, da na seznamu ni  zavoda Simbioza: “Simbioza, kot pobudnica in tista, ki je naredila največ za digitalno opismenjevanje starejših in zato že leta 2012 prejela priznanje Evropskega parlamenta, bi si verjetno zaslužila biti med izvajalci, vendar so ocenjevalci ocenili, da za to nimamo dovolj kompetenc,” je povedala Ana Pleško, direktorica vodilne slovenske institucije s področja digitalnega opismenjevanja, ki je ob tem tudi napovedala, da napovedala, da bodo ustrezni mehanizem poiskali po pravni poti.

Nekdanji minister ne razume odločitve ministrstva

Siol je vladno službo za digitalno preobrazbo, ki jo vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh, vprašal, zakaj zavod Simbioza, ki je sodeloval tudi s Facebookom in Googlom, ni bil izbran na razpisu. Odgovorili so jim, da so bili izvajalci izobraževanj izbrani po merilih iz javnega razpisa. “Če je drug izvajalec dosegel več točk pri posameznih merilih kot izvajalec, ki ga navajate, je bil izbran tisti oziroma vsi tisti do porabe sredstev po posamezni regiji,” so pojasnili – to pa je bilo tudi vse. Poleg tega niso pojasnili, kdo (imensko) so bili člani razpisne komisije, povedali so zgolj to, da so bili uslužbenci Službe za digitalno preobrazbo in Slovenskega regionalno razvojnega sklada. “Simbioza je organizacija, ki je naredila največ za e-opismenjevanje starejših pri nas. Zato je povsem nerazumljivo, da je bila izločena iz seznama ponudnikov e-veščin za starejše zaradi ‘pomanjkanja kompetenc’. Upam, da bo ta napaka nemudoma odpravljena,” je zapisal nekdanji minister Mark Boris Andrijanič. Vprašanja na ministrstvo smo poslali tudi mi, odgovora zaenkrat še nismo prejeli.

Glede tečajev za starejše pa nam je nekdanji minister za digitalno preobrazbo povedal, da upa, da bo vlada obstoječi pilotni projekt čim prej razširila, kot je to načrtovala že njihova ekipa. “Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti to omogoča, v ta namen smo zagotovili tudi znatna sredstva,” je poudaril in nadaljeval s pojasnilom, da na vladni službi prav tako stoji razpis za subvencioniranje naprednih digitalnih veščin za mlade, ki je bil ob njihovem odhodu že praktično pripravljen. “Se pa moramo zavedati, da so obstoječe izobraževalne kapacitete na trgu izjemno majhne. Lani je bilo v celem letu izvedenih manj kot 10 tisoč tečajev za starejše, zato bo zagotavljanje zadostnega števila tečajev za vse zainteresirane trajalo kar nekaj časa. Že omenjeni zakon bo ta proces bistveno pospešil, a bo vseeno potrebnega nekaj potrpljenja,” je še dejal Andrijanič.

Nekdanji minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič pričakuje odpravo napake. (Foto: STA)

Kriteriji za ocenjevanje so bili po besedah ministrstva naslednji: prispevek k doseganju ciljev iz drugega odstavka 2. člena zakona o spodbujanju digitalne vključenosti; pretekle reference glede izvajanja izobraževanja na področju digitalnih kompetenc; vsebinska in izvedbena zasnova izobraževalnih programov. Navedeni kriteriji so se ocenjevali preko naslednjih meril: utemeljenost prijave (število let delovanja vlagatelja; reference vlagatelja na področju neformalnega ali formalnega izobraževanja odraslih; reference vlagatelja na področju formalnega ali neformalnega izobraževanja za digitalne spretnosti); kakovost zasnove projekta (ustreznost časovnega načrta; organizacijska kakovost upravljanja; zagotovljena oprema in dostopnost za invalidi ali certifikat/priznanje za invalidom prijazne organizacije, načrt informiranja komuniciranja z javnostmi za doseganje vidnosti izobraževanja); izvedba in obseg tečajev (profil in število strokovnega kadra za izvedbo izobraževanja, izvedba dodatnih vsebin neformalnih izobraževanja, opredelitev tveganj in ukrepov za njihovo obvladovanje; regijska pokritost načrtovanih tečajev).

Digitalni boni za osebe starejše od 55 let so namenjeni osebam, ki se bodo do 30. novembra 2022 udeležile subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc. Izobraževanje bo trajalo 12 ur, za pridobitev digitalnega bona v vrednosti 150 evrov, pa je obveznih 9 ur prisotnosti. Upravičenci do bonov se lahko, dokler so prosta mesta še na voljo, prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj, in sicer po vseh slovenskih statističnih regijah, ne glede na stalno bivališče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine