5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ima LMŠ pripravljenega »spečega« kandidata za vodenje DARS? Bojan Banfi naj bi bil njen tihi favorit

Že kar nekaj mesecev se vrstijo ugibanja, ali bo vlada Marjana Šarca poskrbela za zamenjavo uprave družbe za avtoceste (Dars). Glavni razlog naj bi bila samovolja DARS pri izbiri izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora, saj želijo »strici« na vsak način doseči, da bi posel dobili domači gradbeni baroni, zlasti Petričev Kolektor. O tem smo sicer pisali TUKAJ.

 

Čeprav so govorice o zamenjavi kasneje potihnile, pa se zadnje čase spet govori o tem, da bi lahko prišlo do zamenjave predsednika uprave Tomaža Vidica. Da se na Darsu dogaja nekaj nenavadnega, dokazuje tudi septembrsko razkritje prisluhov, kjer se delavski direktor Rožle Podboršek hvali s svojim vplivom na kadrovsko sestavo Darsa. O tem več TUKAJ.

Kot je znano, se je zaradi nenehnih pritožb Kolektorja začetek gradnje druge cevi predora Karavanke precej zamaknil (mimogrede, Avstrijci so z delom na svoji strani predora začeli že zdavnaj), morebitna četrta zavrnitev Kolektorjeve pritožbe pa bi lahko sprožila nenadne kadrovske spremembe na Darsu.

Po naših informacijah bi utegnila vlada zamenjati Vidica že v kratkem, kot tihi favorit LMŠ se v tej zgodbi pojavlja ime Bojana Banfija, ki je bil nekoč že svetovalec uprave Darsa, pojavlja pa se tudi kot samostojni podjetnik. Slednji se je pred dvema letoma znašel med ovadenimi zaradi domnevno prirejenega razpisa za videonadzor na avtocestah. Eden od ponudnikov je namreč ovadil tedanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in vodilne v Darsu. Med ovadenimi so bili še predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic, nadzornica Tatjana Colnar, svetovalec uprave Bojan Banfi in generalni direktor družbe DRI Jurij Kač. V Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so takrat potrdili, da je ovadba vložena zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja. Po nekaterih podatkih se je Banfi nato izvlekel iz godlje.

Bojan Banfi je sicer v preteklosti dolga leta deloval v Darsu v različnih sektorjih, lani pa je na lokalnih volitvah kandidiral za člana sveta četrtne skupnosti Bežigrad v Ljubljani in sicer na listi LMŠ. Na isti kandidatni listi je kandidirala tudi Katja Damij, sicer nesojena kandidatka LMŠ za evropsko poslanko, ki je umaknila kandidaturo potem, ko je Požareport razkril njeno sporno poslovanje in neplačevanje davkov.

Ob tem naj povemo, da smo na Dars poslali tudi vprašanje, ali držijo navedbe o zamenjavi uprave oz. predsednika uprave.

Na dejstvo, da se zamenjava uprave Darsa zelo hitro približuje, nas je sicer opozoril vir, ki trdi, da je za Petrolom na vrsti Dars. Kot pravi, ima Šarec za ta namen ima “parkiranega” človeka na mestu direktorja upravljanja, področja z okrog sto zaposlenimi, kjer pa je glavno področje obvladovanje vseh cestnih naprav, kar pomeni, da se letni proračun tega sektorja giblje okoli 30 milijonov evrov. Banfi naj bi bil tako na Darsu zaposlen že preko 17 let, med drugim je bil direktor kadrovske službe, direktor za cestnine in v zadnjem času tudi direktor upravljanja. Sicer pa naj bi bil politično precej prilagodljiv in vedno na voljo »zmagovalcu volitev«, LMŠ pa naj bi mu omogočila napredovanje na najvišjo funkcijo na Darsu. Navsezadnje je imel že pred tem ambicije, da bi prevzel vodenje skupine za sto milijonov evrov »težak« razpis za elektronsko cestninjenje, a se ta projekt ni uresničil povsem po njegovih zamislih.

Kakorkoli že, videli bomo, ali ga bo vlada tudi dejansko ustoličila na čelo Darsa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine