17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Greste za vikend na Hrvaško? Za pot tja premislite o alternativnih mejnih prehodih – na tistih večjih boste za prestop meje čakali več ur!

Na slovenskih cestah je danes pričakovano zgoščen promet, med drugim so se namreč začele počitnice v delu Nemčije. Na mejnih prehodih s Hrvaško je že treba čakati več ur, kolona vozil pred predorom Karavanke proti Sloveniji pa je dolga 18 kilometrov, poroča prometnoinformacijski center.

 

 

Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Jelšane, Vinica, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Gruškovje in Zgornji Leskovec.

Najdlje morajo osebna vozila čakati na mejnem prehodu Gruškovje, kjer je čakalna doba za izstop iz države več kot dve uri, za vstop pa okoli pol ure. Toliko morajo za vstop v državo čakati tudi na mejnem prehodu Jelšane, za izstop pa od eno do dve uri, tako kot tudi na Obrežju. Eno uro bodo za izstop iz države čakala osebna vozila na prehodu Sečovlje, med eno do dve uri pa se za vstop v državo čaka na mejnem prehodu Gruškovje.

Zastoji nastajajo tudi na cestah pred mejnimi prehodi. Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje je zastoj dolg dva kilometra, na podravski avtocesti od Jurovcev proti Gruškovju pa je kolona vozil dolga 10 kilometrov. Okoli pet kilometrov je dolg zastoj na cesti Dolenje pri Jelšanah proti mejnemu prehod Jelšane, pred mejnim prehodom Starod pa je zastoj dolg 3,5 kilometra.

Zastoj je tudi na zahodni ljubljanski obvoznici od Brda proti Kozarjam, na primorski avtocesti pa je zaradi povožene živali oviran promet pred Uncem proti Ljubljani.

Zaradi prometne nesreče je oviran promet na podravski avtocesti med Podlehnikom in priključkom Zakl proti Hrvaški.

V Zgornjem Leskovcu v občini Videm pa do 10. ure poteka protest za izboljšanje razmer v prometu proti mejnemu prehodu s Hrvaško. Občani na težave opozarjajo z mirnim prehajanjem prehoda med gasilskim domov in cerkvijo ob cesti skozi Zgornji Leskovec.

Policija voznike opozarja, da kljub vročini, gostemu prometu in zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Svetujejo tudi spremljanje prometnih informacij o zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.

Glede na obremenjenost glavnih mejhnih prehodov zlasti na poteh proti morju je za državljane Slovenije vredno premisliti, ali ne bi bilo bolje uporabiti katerega od lokalnih mejnih prehodov, denimo Rakitovec ali Podgorje v Istri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine