9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

EPISCENTER OPOZARJA: Slovenija obdavčuje najbolj produktivne

Danes objavljena primerjalna analiza Informacijskega centra za evropsko politiko (EPICENTER) razkriva, da so med državami OECD in Evropske unije davkoplačevalci v najvišjem dohodkovnem razredu najbolj obremenjeni na Švedskem, v Sloveniji in v Belgiji. Tako so ti davkoplačevalci na Švedskem obremenjeni s 76 centi na zadnji prisluženi evro, medtem ko v Sloveniji in Belgiji s 73 centi na zadnji prisluženi evro, so sporočili iz Episcentra.

„V Sloveniji davčni sistem najbolj produktivne spodbuja k opustitvi dela v zameno za nedelo ali da se odselijo v države, kjer bodo za svoje težko prigarano delo manj davčno obremenjeni,“ komentira mag. Tanja Porčnik, predsednica inštituta Visio.

Jacob Lundberg, ekonomist na inštitutu Timbro in soavtor poročila, opozori, da „visoke mejne davčne stopnje znižujejo donosnost izobraževanja in podjetništva, hkrati pa nagrajujejo izogibanje plačevanja davkov.“

Podatki, ki odražajo stanje v letu 2018, razkrivajo, da v 29 od 41 državah EU in OECD državna blagajna pridobi več kot davkoplačevalci najvišjega dohodkovnega razreda, ko le-ti ustvarijo dodatni evro dohodka.

V povprečju imajo nordijske (67%) in zahodnoevropske (61%) države najvišje mejne davčne stopnje. Zanimivo je, da v zahodni Evropi obstaja kar velik razpon obdavčitve. Tako je najvišja mejna davčna stopnja v Belgiji (73%) in najnižja v Švici (46%).

Na drugi strani spektra davčne obremenitve so Nova Zelandija, Mehika in Bolgarija, ki najmanj obdavčujejo svoje državljane z najvišjimi dohodki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine