14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Do kdaj bo Janković, tudi ob podpori sodišč, lahko počel vse, kar se mu bo zahotelo?! Bo koalicija sploh zaščitila ustavno pravico do čiste pitne vode?

Poslanec SDS dr. Anže Logar je v preteklih mesecih na pristojna ministrstva naslovil več ustnih in pisnih poslanskih vprašanj, s katerimi je opozarjal na nedopustno gradnjo kanalizacijskega voda do centralne čistilne naprave nad vodovarstvenim zajetjem Kleče. Gre za zdravje 300.000 prebivalcev Ljubljane in projekt, ki zaradi svoje izpostavljenosti predstavlja potencialno grožnjo več generacijam z nepovratnimi škodljivimi posledicami, kljub temu pa smo priča neverjetni molčečnosti, neodzivnosti in predvsem sprenevedavosti pristojnih organov.

 

Zato so se v poslanski skupini SDS odločili, da zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo Vladi RS priporočili, da v okviru svojih pristojnosti takoj zagotovi spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine ter zaščito vseh virov pitne vode kot ustavno varovane kategorije, ministrstvu za okolje in prostor pa, da v okviru svojih pristojnosti nemudoma sprejme vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržalo oziroma ustavilo gradnjo kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku od Broda do Ježic.

Stranke na levem političnem polju so v zadnjem času precej dejavne v boju proti podnebnim spremembam, Socialni demokrati naj bi svoj zaščitni znak, to je rdečo barvo, celo prebarvali na zeleno, vlada namenja 184 milijonov za čistejše okolje … Vse to nas navdaja z upanjem, da bodo koalicijski poslanci podprli priporočilo, ki so ga pripravili v SDS. Spomnimo, da je prejšnja koalicija, ki ni veliko drugačna od zdajšnje, 17. novembra 2016 izglasovala dopolnitev Ustave RS s 70. a členom, v katerem je pravica do čiste pitne vode postala ustavna kategorija. Bodo koalicijski poslanci zavarovali ustavno pravico 300.000 Ljubljančanov?

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine