22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Bralci opozarjajo: islam prihaja skozi stranska vrata tudi s pomočjo zdravilcev, poleg tega je to delo na črno in primer sive ekonomije

Po objavi članka o tem, da tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić po novem zavrača dialog z državo (glej TUKAJ), so nas nekateri bralci opozorili tudi na druge, manj izpostavljene primere vdora islama med Slovence. Tudi zelo prefinjene. Eden takšnih so tudi razni zdravilci, tako imenovani hodže, ki so neke vrste vrači.

 

Pojav raznih gurujev, zdravilcev in vračev je v zadnjih letih v porastu – ljudje namreč iščejo ozdravljenje, saj jim velikokrat uradna medicina ne more pomagati, prav tako iščejo tudi rešitev drugih problemov, kot so odnosi, finance, itd. Zato ni presenetljivo, da razni guruji, kot je denimo Braco, in beli magi (tisti, ki naj bi skrbeli za odstranitev vpliva črne magije, čeprav gre dejansko za isto stvar) zelo dobro služijo na račun ljudi, ki so za rešitev problemov pripravljeni odšteti tudi vrtoglave vsote. Ob tem velja spomniti, da tovrstne dejavnosti predstavljajo polje sive ekonomije, saj jih država ni pripravljena obdavčiti, medtem ko se vseskozi vrstijo pritiski, kako čim bolj pritisniti na katoliško Cerkev. Vendar ima tudi slednja svoj delež krivde pri razrastu ezoteričnega zdravilstva (ki je lahko zelo nevarno), saj so duhovniki o tem nepoučeni in večinoma v tem ne vidijo kakšne velike nevarnosti. Le manjši del duhovnikov in laikov opozarja na zle posledice tovrstne dejavnosti, pa še to v glavnem v okviru karizmatične prenove. Še več zmede pa prispevajo tudi članki, ki ne ločijo obredov gurujev od katoliške maše.

Med t. i. duhovnimi zdravilci obstaja tudi posebna kategorija zdravilcev, ki izhajajo iz islama. Gre za tako imenovane hodže. Zanimivo pa je, da se takšne dejavnosti poslužujejo tudi ženske. Naši bralci so opozorili, da v zadnjem času vsako nedeljo v Slovenijo prihaja zdravilka Hidajeta, k njej se zatekajo celo številni katoličani in plačujejo velike vsote, da bi dosegli osvoboditev od določenih problemov. Gre sicer za podobno dejavnost kot pri vedeževalkah, le da se omenjena zdravilka sklicuje na Alaha. V Sloveniji naj bi sicer delovalo kar nekaj muslimanskih hodž. Pri vsem tem je zanimivo, da ljudje, ki na kratek rok doživijo olajšanje ob njihovih obredih, nato iščejo pomoč pri eksorcistu. Na takšen način islam vstopa med Slovence skozi stranska vrata.

Za zdaj ni pričakovati, da bi država to področje uredila in odpravila tovrstno sivo ekonomijo. Navsezadnje je najbolj razvpitemu migrantu Ahmadu Šamiju celo dovolila delo na črno. Tudi to nekaj pove.

Zadnje novice

Sorodne vsebine