9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Koliko državljanom je še vedno kršena ustavna pravica do čiste pitne vode?

Kaj konkretno se je za državljane, ki še danes nimajo dostopa do čiste pitne vode, spremenilo po tem, ko je ta pravica postala ustavna kategorija?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z dostopom do čiste pitne vode. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

 
Na vladi ste pred kratkim v veljavni Načrt razvojnih programov 2019–2022 uvrstili pet novih projektov s področja bilateralne razvojne pomoči, in sicer sanacijo v industrijski coni Lukovac, rekonstrukcijo obrata za čiščenje vode Alagovac, hladno verigo BIH, pretovorno postajo Rožaje in rastlinsko čistilno napravo Petnjica. Kot ste zapisali, gre za projekte za zagotavljanje dostopa do pitne vode, zmanjšanje onesnaženosti zraka, prsti, površinskih voda in podtalnice, zmanjšanje emisij in zagotovitev kakovostnih zdravstvenih storitev. Predvidena višina slovenskih donacij za omenjene projekte je kar okoli 2,35 milijona evrov.
 
Prav je, da Slovenija kot članica različnih mednarodnih organizacij pomaga manj razvitim državam sveta, vendar ob zgoraj navedeni potezi vlade ne morem mimo dejstva, da v Sloveniji še vedno mnogo državljanov nima dostopa do čiste pitne vode ali živi v okolju z visoko onesnaženostjo zraka in tal.
 
Glede čiste pitne vode naj spomnim, da je bila pravica do nje v preteklem mandatu celo zapisana v Ustavo RS, nekdanji predsednik vlade pa je to potezo večkrat označil kot enega največjih dosežkov njegove vlade.
 
Glede onesnaženosti okolja in tal pa naj izpostavim samo zadnji dogodek v Moravški dolini, ko je analiza tal in vode na odlagališču Drtija podjetja Termit pokazala hudo onesnaženost, na kar so tamkajšnji prebivalci in občinska oblast opozarjali že dlje časa, vendar so predstavniki podjetja kakršne koli nepravilnosti vseskozi zanikali, na pristojnem ministrstvu pa so delovali po principu »nič ne vidim, nič ne slišim, nič ne govorim«.
 
Zaradi vsega navedenega me zanima:
1. Koliko državljanom je v tem trenutku kršena ustavna pravica do čiste pitne vode?
2. Kaj konkretno se je za tiste, ki še danes nimajo dostopa do čiste pitne vode, spremenilo po tem, ko je ta pravica postala ustavna kategorija?
3. Kdaj bo vsem državljanom zagotovljena ustavna pravica do čiste pitne vode?

Vir: sds..si

Zadnje novice

Sorodne vsebine